När Eder tog vara på fräckisen, sträckte vristen – och gjorde det snyggaste av Brasiliens alla drömmål 1982

Den mest klassiska Brasilienupplagan bjöd på flera delikatesser under fotbolls-VM 1982. Och vackrast av allt var den makalösa fullträffen från legendaren Eder.

Brasiliens trupp från världsmästerskapet i fotboll 1982 klassas som den allra bästa någonsin. Laget var fullspäckat med stjärnor, åtminstone framåt, och bjöd på fotbollsgodis genom hela turneringen.

Sanslöst drömmål

Legendarer som Zico, Socrates, Serginho och Eder var alla en del av laget och snurrade upp varenda motståndarförsvar på läktaren. Det var Brasiliens största styrka, men försvaret höll inte samma klass och man släppte till flera baklängesmål. Klassisk brasiliansk fotboll alltså.

Totalt slog Brasilien till med 15 mål på sex matcher och Eders fullträff mot Sovjetunionen kanske är det allra vackraste?

Foto: YouTube

Åtminstone enligt den engelska tidningen The Guardian som rankat samtliga av Brasiliens mål genom turneringen. Jag är beredd att hålla med. Och mycket på grund av målets betydelse.

Vid ställning 1–1 och med två minuter fanns Eder placerad centralt ett par meter utanför straffområdet. Brasilien tryckte på för ett ledningsmål och försökte luckra upp det sovjetiska försvaret. Till slut hamnade bollen hos Eder som spelade upp bollen på sin vänsterfot och drog till på volley, helt otagbart för målvakten.

”Fotbollen är underbar”

”Det är stunder som Eders drömmål som får en att inse vilken underbar sport fotboll kan vara”, skriver The Guardian om fullträffen.

Drömlaget till trots – Brasilien fick aldrig lyfta VM-bucklan 1982. De gick rent från gruppspelet in till slutspelet men föll mot Italien med 3–2, som senare vann turneringen.

De lämnade Spanien tomhänta – men efter turneringen var alla överens om att Brasliens VM-lag 1982 var, och fortfarande är, det bästa som någonsin satt sin fot i turneringen.

Foto: YouTube

Se målet här:

LÄS MER: När VM-guldhjälten slog tidernas läckraste macka ur helt ofarligt läge – 3 sekunder senare är bollen i mål

Få våra nyhetsbrev!