När den allsvenska profilen trodde att han världskänd – och fick brassestjärnorna att ta sig en lång funderare

Fake it until you make it, brukar det låta.
Det var kanske exakt det som Derek Boateng tänkte under VM 2006.
Ghananen var knappast världskänd – men fick ändå en hel brasiliansk trupp att klia sig på huvudet.

Derek Boateng är kanske inte, och har aldrig varit, en av världens kändaste fotbollsspelare, men för inbitna allsvenska fans så har man såklart stenkoll på honom. Han kom till AIK som en upphajpad supertalang 2003, men hade svårt att leva upp till de högt ställda förväntningarna, och AIK åkte ur under hans debutår.

Ikon i AIK

Men under tiden i Superettan så växte Boateng, och när AIK väl var uppe i Allsvenskan igen så var ghananen en stjärna på mittfältet, och han blev uttagen till VM 2006, och där uppmärksammades det stort att han faktiskt spelade turneringen med AIK-svettband(!).

060617 Fotboll, VM 2006, Tjeckien – Ghana: Matthew Amoah och Derek Boateng jubel efter segern. © Bildbyrån

Boateng är en ikon i AIK-kretsar, mest för just den gesten, men han gjorde även sådana avtryck under VM att han värvades till större ligor, och när han avslutade karriären kunde han se tillbaka på spel i ligor som Premier League och Bundesliga. Men på tal om VM så var det en händelse där som verkligen etsat sig fast i minnet, och som är en riktig klassiker på Youtube.

Brassarna fattar ingenting

Derek Boateng fick nämligen starta åttondelsfinalen mot Brasilien, och när brassarna väntade på att gå ut på planen så gick den ghananske spelaren Stephen Appiah fram och hälsade på spelare som Adriano, Kaka, Cafu och Ronaldo (ja, den Ronaldo). Och det fanns en anledning till det, då han då hade spelat i flera italienska klubbar, däribland Juventus.

Foto: Youtube

Men desto märkligare var det som hände efter. Då gick nämligen Derek Boateng – som inte alls hade någon koppling till de brasilianska superstjärnorna – fram och hälsade. Adriano såg till en början oförstående ut, och lika fundersam såg Ronaldo ut. Brassarna fick helt enkelt ta sig en rejäl funderare på vem det var som hade varit framme och hälsat, och när Boateng väl går vidare ut mot planen så fångar kamerorna hur flera brassar sneglar ner för att se vem det egentligen var som de hälsat på.
Ett härligt självförtroende, värt att hylla!

LÄS MER: Jätteilskan mot Zlatan Ibrahimovics agerande på planen – spanjorerna förstår ingenting: ”Varför!?”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!