Någon har satt ihop Stefan Schwarz absolut värsta tacklingar – och vi klarar knappt av att titta på det

Det kommer nog aldrig finnas någon svensk spelare som Stefan Schwarz igen.
Saker han gjorde på planen saknar motstycke.
Det är den här videon ett strålande exempel på.

Idag handlar toppfotbollen inte så mycket om fysik och hårda tacklingar. Förr i tiden var det viktigt med stenhårda mittfältare som gjorde precis allt för att få stopp på sin motståndare – med alla medel tillåtna. Och det var därför Stefan Schwarz var den perfekta spelaren.

Hård, hårdare, Schwarz

Ett känt uttryck inom svensk fotboll är ”hård, hårdare, Schwarz”, och det går inte att beskriva honom bättre. Det kunde verkligen göra ont att möta svensken på planen och hade han bestämt sig för att stoppa någon, ja, då blev det så. Och det var nog tur att Schwarz spelade när han gjorde.

980602 Fotboll, Sverige – Italien, Förhands: Stefan Schwarz, Sverige. © Bildbyrån

Det var inte så att han var en dålig spelare på andra sätt, men det var fysiken han levde på – och hade han hållit på idag som Schwarz gjorde då, då hade han troligtvis blivit utvisad i var och varannan match. Schwarz brydde sig dessutom inte om skador, och bröt han benet – då spelade han vidare i tio minuter innan han bytte.

Otroliga tacklingarna

Det var också det som ledde till spel i storklubbar som Fiorentina, Benfica och Arsenal. Och det var också en stor anledning till att Sverige var så framgångsrika under 90-talet – inte minst med bronset 94 i minnet.

Det finns många exempel på Schwarz skräcktacklingar, och det är svårt att ranka dessa i någon inbördes ordning. Men en TikTok-användare har nu satt ihop Schwarz alla bästa tacklingar från karriären, och det är – beroende på hur man ser på det – en fröjd att titta på. Visst är det även med viss skräck som man tittar på det, men det går inte att bättre sammanfatta en av våra allra tuffaste och bästa spelare genom tiderna.

LÄS MER: Romario förtrollade en hel värld, bråkade sig bort och lämnade sporten – här är ikonens oväntade karriär idag