Miroslav Klose slog målrekord, nobbade Tyskland och lämnade rampljuset – det gör VM-legendaren idag

Han är VM:s främste målskytt genom tiderna.
Sommaren 2016 la Miroslav Klose skorna på hyllan som en av Tysklands största någonsin.
Så lever han i dag.

Miroslav Klose är tveklöst en av vår tids mest ikoniske fotbollsspelare. Han presterade i ur och skur, och var alltid som allra bäst på den allra största scenen.

Främst någonsin

Miroslav Klose är så klart mest ihågkommen för sina sagolika VM-turneringar. Ett mästerskap som tysken verkligen glänste i, och det är ingen annan som har hittat nätet fler gånger under VM som Miroslav Klose. Med sina 16 kassar har han gjort ett fler än brasilianaren Ronaldo, och det är ingen aktiv spelare som är i närheten av Kloses notering.

140713 Tysklands Miroslav Klose under finalen mellan Argentina och Tyskland under fotbolls-VM den 13 juli 2014 i Rio de Janeiro. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN

Rekordet kommer med all säkerhet att stå sig i massor av år till, och Kloses fotbollsnamn kommer leva kvar i historieböckerna för alltid. Med sin notering har han blivit enormt igenkänd av den breda publiken. Det finns inget annat fotbollssammanhang med större publiksiffror, och där är Klose enormt igenkänd.

Han avslutade sin landslagskarriär på allra bäst sätt. Anfallaren vann nämligen hela mästerskapet med Tyskland 2014, och startade i finalen. Han lämnade däremot planen mållös och hans sista VM-mål kom i den historiska överkörningen av Brasilien i semifinal – där Klose stod för ett av Tysklands sju mål.

Så lever han i dag

Miroslav Klose hade också givetvis en mycket framgångsrik klubblagskarriär Han representerade bland andra Kaiserslautern, Werder Bremen och Bayern München – men det var inte i någon av de klubbarna han gjorde flest matcher eller mål i.

Det var nämligen i Lazio som han tillhörde mellan åren 2011-2016 och dundrade in 54 mål på 139 matcher.

140704 Tysklands Miroslav Klose under kvartsfinalen mellan Tyskland och Frankrike under fotbolls-VM den 4 juli 2014 i Rio de Janeiro. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN

Men allt gott har ett slut. Efter säsongen 2015/16 tackade Miroslav Klose för sig helt och tog sig an nya utmaningar i sitt fotbollsliv. Efter karriären har han fortsatt inom sporten som ligger honom så varmt om hjärtat, och har bland annat utbildat sig till tränare.

Den före detta målkungen har haft flera olika roller inom det tyska förbundet, men tackade nej till att bli assisterande förbundskapten till Hansi Flick för så sent som ett år sedan.

Klose har tidigare uppgett att han satsar på att bli huvudtränare – och det är väl bara en tidsfråga innan vi snart får se tysken på den allra största scenen igen.

LÄS MER: Roberto Baggio övergav fotbollen för gott och bytte liv fullständigt – så lever en av VM-historiens största i dag