Manchester United i stor sorg – klubbikonen har hastigt gått bort: ”En av våra största”

Engelska giganten Manchester United är i sorg.
Efter beskedet att klubbikonen Tony Dunne gått bort, 78 år gammal.
”Vila i frid”, skriver United i ett officiellt uttalande.

Han föddes i Dublin, Irland, 1941 och började sin A-lagskarriär i lokallaget Shelbourne. Som 19-åring tog han sedan det stora steget till England och skrev på för storklubben Manchester United.

Vann 2 ligatitlar

Tony Dunne kom till United som då var ett sargat lag efter flygkatastrofen i München bara två år tidigare. Där åtta Unitedspelare miste sina liv den fasansfulla dagen.

Tony Dunne, Manchester United
Tony Dunne, Manchester United. FOTO: Twitter.

Dunne tog för sig direkt och blev snabbt en nyckelspelare för de rödklädda. Ytterbacken var med att vinna ligatitlarna 1967 och 1967 samt FA-cuptiteln 1963.

Hjälte för United

Men den absolut största höjdpunkten på karriären kom 1968 då United blev det första engelska laget att vinna Europacupen. Dunne var då en av hjältarna som besegrade Benfica i finalen på Wembley med 4-1.

Tony Dunne, Manchester United
Tony Dunne, Manchester United. FOTO: Twitter.

Det blev totalt 535 matcher för Manchester United innan han flyttade vidare till Bolton 1973. Han är i dag åtta på listan över flest matcher i klubbens historia.

Han blev 78 år

Nu är United i stor sorg efter beskedet att Tony Dunne hastigt gått bort. Irländaren blev 78 år gammal och sörjs nu av sitt gamla lag.
”En av våra största ytterbackar genom tiderna. En nyckelfigur i det lag som vann Europacupen 1968. En spelare som gjorde 535 matcher i Uniteds röda tröja. Våra djupaste kondoleanser går till Tony Dunnes nära och kära. Må han vila i frid”, skriver United i ett officiellt uttalande på Twitter.

Dunne är också en ikon inom irländsk fotboll och utsågs till ”Årets spelare” i Irland 1969. Det blev totalt 33 landskamper för irländska A-landslaget.

LÄS MER: Överraskande beslutet: Så ska Premier League ha publik på läktarna – klubbarna helt överens

Få våra nyhetsbrev!