Malmö FF helt klara för spel i Champions League – så otroligt mycket pengar får nu MFF: ”Vi är i himlen!”

Malmö FF är klara för spel i Champions League.
Nu väntar ett enormt pengaregn för den allsvenska storklubben.
– Nu är jag i himlen. Med alla Malmö-supportrar, säger tränaren Jon Dahl Tomasson.

Malmö FF fick ett kanonresultat med sig från det första mötet mot bulgariska Ludogorets i Champions Leagues playoff. Det blev 2-0 hemma i Sverige, och det var dessutom i underkant och på förhand kändes det som att Malmö mycket väl skulle få ett bra resultat med sig även på bortaplan.

Klara för CL

Man hamnade dock i ett tidigt underläge, men innan halvtid kunde Veljko Birmančević, som värvades till rena fyndpriset från Serbien inför säsongen, göra mål på en frispark och plötsligt var det kvitterat i matchen, och Malmö hade på nytt ett tvåmålsövertag i dubbelmötet. Ludogorets kunde visserligen ta ledningen på nytt, men några fler mål blev det inte i matchen.

210824 Sören Rieks of Malmö FF celebrate with teammates after scoring the 1-1 goal that was later disallowed due to offside during the UEFA Champions League playoff match between Ludogorets and Malmö FF on August 24, 2021 in Razgrad. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Malmö FF tog sig vidare till Champions League och får nu spela gruppspel mot några av världens absolut bästa klubbar. Det är första gången MFF tar sig till turneringen sedan säsongen 2015/2016, och det betyder en hel del för klubbens ekonomi. Nu väntar nämligen ett rejält pengaregn över den allsvenska serietvåan.

– Nu är jag i himlen. Med alla Malmö-supportrar, säger tränaren Jon Dahl Tomasson efteråt.

Enorma kassaklirret

Klubben har redan nu säkras cirka 170 miljoner kronor i prispott, men det är en summa som kommer bli betydligt fler. Uefa har en rankningspott som delas ut till samtliga deltagande klubbar, och trots att det nu är oklart vilken placering Malmö har på den, så står det klart att det minst blir ytterligare tolv miljoner kronor in på kassan.

210824 Antonio Colak, Bonke Innocent, goalkeeper Melker Ellborg and Anders Christiansen of Malmö FF celebrate after the UEFA Champions League playoff match between Ludogorets and Malmö FF on August 24, 2021 in Razgrad. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Utöver det finns dessutom en marknadspool, som baseras på tv-rättigheter, och totalt gör det att Malmö kan räkna med summor kring 200 miljoner kronor för sitt avancemang. Malmö är redan den i särklass starkaste ekonomiska klubben i Allsvenskan, och nu drar man alltså i väg ytterligare.

I Champions League kan pengarna dessutom fortsätta ticka in. En seger i turneringen är värd 28,6 miljoner kronor och ett kryss 9,5 miljoner kronor, och skulle MFF ta sig till åttondelsfinal – då väntar närmare 100 miljoner kronor i bonus.

LÄS MER: Fyra spelare ställer upp för tidernas sämsta frispark – 20 sekunder senare är katastrofen ett faktum

Få våra nyhetsbrev!