Mäktiga hyllningen till Lennart Johansson – förevigas nu på nationalarenan: ”Hans betydelse är ovärderlig”

Han är en av svensk fotbolls viktigaste personer någonsin.
Nu förevigas Lennart Johansson med en minnesskulptur på Nationalarenan.
– Lennart Johanssons betydelse för svensk och internationell fotboll är ovärderlig. Det här var en självklarhet för oss, säger Svenska Fotbollförbundets styrelseordförande Karl-Erik Nilsson.

Lennart Johansson började sin resa som ordförande inom fotbollsvärlden i AIK. 1985 valdes han till ordförande för Svenska Fotbollsförbundet, men mest ihågkommen är han för tiden i Uefa, Europas största fotbollsorgan. Han var president från 1990 till 2007, och beskrivs som Champions Leagues fader, och den främsta ledaren Sverige haft.

Förevigas med skulptur

Lennart Johansson avled under sommaren 2019, 89 år gammal. Nu förevigas han på hemmaarenan för klubben han är hedersordförande i, Nationalarenan. AIK och Svenska Fotbollsförbundet meddelar nämligen under fredagen att en minnesskulptur av Lennart Johansson kommer att placeras på Nationalarenan, där AIK och Sverige spelar sina hemmamatcher.

Artikeln fortsätter efter bilden

181111 Lennart Johansson jublar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Kalmar FF och AIK den 11 november 2018 i Kalmar. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Minnesskulpturen är finansierad av Uefa, och skänks av organisationen till AIK och Lennart Johansson Foundation.

– Lennart har genom sin varma personlighet och plikttrogna passion för fotbollen varit enormt saknad sedan han avled. Jag är gränslöst stolt över att få möjligheten att placera honom i fotbollens finrum, Nationalarenan och i det sammanhang han trivdes allra bäst. Hos oss i AIK och i svensk fotboll på en fotbollsläktare, säger Daniel Norlander, Strategisk SLO AIK Fotboll och projektledare, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Nye Milanstjärnans jättehyllning till Zlatan – avslöjar svenskens storhet vid sidan av planen: ”Ett föredöme”

”Hans betydelse är ovärderlig”

Skulpturen är tillverkad i brons och i naturlig storlek, och kommer att placeras på Nationalarenan, eller Friends Arenas, västra läktare, på platsen som var Lennart Johanssons. Skulptören, Jonas Högström, har tidigare gjort flera skulpturer med AIK-koppling.

– Att hålla ihop AIK-familjen var viktigt för Lennart Johansson. AIK Huvudförening är därför mycket stolta och glada över att ha deltagit i arbetet med Lennarts minnesskulptur, säger Cecilia Wahlman, ordförande AIK.

Artikeln fortsätter efter bilden

181112 Lennart Johansson under Fotbollsgalan den 12 november 2018 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Skulpturen kommer att avtäckas i samband med AIK:s match mot BK Häcken den 19 oktober, och därefter vara placerad på sektion 230 under AIK:s och landslagets matcher, samt övriga evenemang.

– Lennart Johanssons betydelse för svensk och internationell fotboll är ovärderlig. Det är en självklarhet för Svenska Fotbollförbundet att hedra Lennarts minne på det sätt som nu sker med en minnesskulptur i Nationalarenan, Friends Arena. Då det är dags för avtäckning blir det ett tillfälle av stort symboliskt värde för svensk och europeisk fotboll samt ett tillfälle som för alltid kommer att finnas bevarat i fotbollshistorien, säger Svenska Fotbollförbundets styrelseordförande Karl-Erik Nilsson.

LÄS MER: Här tappar svenska PL-stjärnorna det fullständigt – brister ut i total skrattexplosion av det mest oväntade