Lotta Schelins tuffa kamp efter karriären – för att leva ett normalt liv: ”Jag fick en käftsmäll”

.

Lotta Schelin tvingades avsluta karriären på grund av huvud- och nackbesvär.
Nu kämpar 35-åringen för att få leva ett normalt liv.
– Jag fick en käftsmäll och kände ”shit, vad gör jag här!?”, säger hon i TV4-programmet ”Helt sjukt”.

När Lotta Schelin tog farväl av spelarkarriären förra sommaren kunde hon inte hålla tillbaka tårarna. En av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna klarade inte av att spela fotboll längre.

Lotta Schelins tuffa kamp

Hon hade då varit sjukskriven i över ett år på grund av nackproblem efter en match med Rosengård 2017. I tidigare intervjuer har Schelin beskrivit sin rehabilitering som väldigt långsam och som en rätt så oklar diagnos.

Lotta Schelin
180830 Lotta Schelin under en presskonferens den 30 augusti 2018 i Göteborg.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_369

När 35-åringen gästar TV4-programmet ”Helt sjukt” berättar svenskan mer om hennes otrygga tillstånd.
– Man är lite knäpp om jag ska vara helt ärlig. Det är det här med att ”bita ihop och köra”. Det är det jag alltid har gjort på något sätt. Jag körde på i EM – men när jag kom hem och vi skulle spela en träningsmatch kände jag bara ”men shit, vad gör jag här!?” Allt snurrade och jag mådde inte bra. Då hade jag en sjukgymnast, som jag hade pratat mycket med, som jag hojtade till och hon sa ”nu åker du hem!” Det var första gången jag faktiskt tog ett steg tillbaka. Den kvällen kommer jag verkligen ihåg att jag fick en käftsmäll, säger hon enligt SportExpressen.

”Det har varit jobbigast”

Schelin fortsätter berätta att hon haft problem med huvudvärk ända sedan 2005 efter flera smällar mot huvudet. Smällen i matchen mot Limhamn Bunkeflo 2017 blev ”droppen som fick bägaren att rinna över”.

Lotta Schelin
170721 Sveriges Lotta Schelin jublar efter matchen mellan Sverige och Ryssland under dag 6 av fotbolls-EM den 21 juli 2017 i Deventer.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / Kod CS / 57999_164

Därför var det så oerhört tufft att tvingas ta farväl av spelarkarriären.
– Det är en väldigt surrealistisk tanke än i dag. Jag har inte ens varit på en fotbollsplan sedan dess utan har tagit ett stort steg tillbaka. Jag gick från hundra till noll. Några veckor kunde jag inte ens promenera utan att bli helt snurrig och få jätte-hjärntrötthet. Den smällen var egentligen värre, säger hon i TV4-programmet ”Helt sjukt” enligt kvällstidningen.
– Det jag tycker har varit jobbigast är molandet. Det är en sak att behöva lägga sig och ta migränmedicin och sova bort det – men att vakna varje morgon och ha huvudvärk… Under väldigt många år var jag glad om jag ”bara” hade huvudvärk fyra dagar i veckan. Nu har jag fått kontroll på det. Jag har fått förebyggande medicin som gjort att jag mår mycket bättre.

LÄS MER: Nilla Fischers jättekritik efter hemska dödsfallet: ”oerhört tragiskt – fruktansvärt”

Lotta Schelin om sanningen bakom tårarna – i direktsändningen