Legendariska råskinnet avslöjar kriget med lagkamraten Johan Mjällby: ”Ingen av oss tänkte ge vika förrän blod kom”

Johan Mjällby är en av de hårdaste i svensk fotboll genom tiderna, det vet vi.
Men nu avslöjar legendariska råskinnet John Hartson exakt hur hårt det kunde vara på träningarna i Celtic.
”Det fanns tillfällen då jag och den stora svensken fick säras på för att förhindra bråk”, skriver Hartson i sin bok.

Under tiden i AIK fick Johan Mjällby smeknamnet ”Kärnkraftverket” för sin kompromisslösa speltid och hur han bara ångade på under fotbollsmatcherna. När landslagsbacken sedan flyttade till skotska Celtic blev smeknamnet ”Big Johan” och den stenhårda spelstilen densamma.

Rök ihop med Mjällby

Mjällby gjorde 144 matcher för Celtic under åren 1998-2004 och vann ligan hela fyra gånger. Under tiden i Skottland var han även lagkamrat med legendariska råskinnet John Hartson.

Johan Mjällby, Celtic
981119 Johan Mjällby, Celtic © Bildbyrån – © 15

Den snaggade besten skrämde livet ur motståndarnas försvarare men han hade aldrig träffat någon som Johan Mjällby innan. Och de två rök ihop på träningarna flera gånger om.

Lagkamraternas krig

I sin bok ”John Hartson’s Celtic Dream Team” avslöjar förre Celticanfallaren sina duster med Mjällby och det krig som utspelades på träningsplanen i Glasgow. Och hur han fullkomligen älskade det.
”Jag har alltid sett Johan Mjällby som en av de tuffaste spelarna jag någonsin har mött – på träningsplanen. Det fanns tillfällen då jag och den stora svensken fick säras på för att förhindra bråk. Jag minns en morgonträning en fredag när vi stångades i luften – jag gav mig på honom stenhårt och han gav tillbaka lika hårt. Och den där tävlingsdjävulen i mig bara älskade det”, skriver Hartson i boken.
”Men till slut insåg Martin (O’Neill, tränaren) att det här inte skulle lugnas ned och att ingen av oss skulle vika sig en centimeter innan blod uppstod. Han pausade träningen och skrek: ’Nu räcker det! Jag förbjuder att bollen spelas i luften. Vi kan inte lita på de här två galningarna, herregud vi har ju en j*vla match att spela i morgon’.”

Johan Mjällby, Celtic
031004 Fotboll, Skotsk liga, Glasgow Rangers – Celtic: Henrik Larson och målskytten John Hartson, Celtic jubel efter slutsignalen. © Bildbyrån – Cop 7

Efter spelarkarriären har Hartson fått se sin förre lagkamrat Mjällby tagit steget in i tränarkarriären. Och 2010 återvände svensken till Celtic igen som assisterande tränare till Neil Lennon.

Då kunde inte Hartson tro sina ögon när det var en helt annan Mjällby som han fick se vid sidlinjen.
”Mjällby hade kunnat springa genom en tegelvägg för Martin O’Neill. Men när jag nu har sett honom som den här lugna typen bredvid den mer eldige Neil Lennon så kan jag ibland le. Och tänka på hur alla får fel bild av honom (Mjällby). För tro mig, ’Big Johan’ är en sjuhelvetes tävlingsmänniska och jag har såren och blåmärkena som bevisar det”, skriver Celticprofilen i boken.

LÄS MER: Här hyllas Mikael Lustig som en kung i Celtic – med årets skönaste ramsa