Lasse Granqvists ärliga ord – därför valde han att åka till Qatar trots massiv kritik: "Man ska inte vara rädd"

Lasse Granqvists ärliga ord – därför valde han att åka till Qatar trots massiv kritik: ”Man ska inte vara rädd”

Fotbolls-VM har startat.
Under söndagen sparkades det uppmärksammade och kontroversiella världsmästerskapet igång.
Öppningsmatchen mellan värdlandet Qatar och Ecuador kommenterades av Lasse Granqvist – som erkänner att han funderade på om han verkligen skulle åka till Qatar.

Premiärmatchen i 2022 års världsmästerskap i fotboll är avklarad. Värdlandet Qatar föll tungt mot Ecuador med 0–2 efter en invigning som genomfördes under en halvtimme med stort pompa och ståt – och som låg till grund för vad som komma skall under de kommande veckorna.

VM ifrågasätts

Sin vana trogen när det vankas mästerskap är Cmore-kommentatorn Lasse Granqvist på plats för att vägleda de svenska tittarna genom mästerskapet. Men det här mästerskapet är som bekant inte som andra.

LÄS MER: William Poromaa gav långfingret i direktsändning – berättar sanningen om fula gesten: ”Jag tänkte att…”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Lasse Granqvist, fotboll
210617 TV4:s Lasse Granqvist i TV4:s EM-studio inför en sändning under fotbolls-EM den 17 juni 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0103

Kontroverserna kring fotbolls-VM i Qatar har varit många och diskussionerna har varit långa, och även för Lasse Granqvist har det funnits tveksamheter. I podcasten ”Lundh” som drivs av journalisten Olof Lundh berättar Granqvist att han inte var helt övertygad om att faktiskt åka ner till Qatar.

”Man ska inte vara rädd”

För vissa anser att mästerskapet bör bojkottas även av journalister.
– Jag funderade definitivt. Vi har också samtalat om det löpande. Men jag ser en svårighet i att vara journalist och använda kortet i yrket till att, i det här fallet, protestera mot de förutsättningarna som är, säger Lasse Granqvist i podcasten.

Han pekar på att han – trots kontroverserna – är där för att förmedla det som handlar om det sportsliga.
– Vi har olika roller i journalistbranschen, men min roll när det spelas fotboll är att kommentera och berätta om det som sker ur det sportsliga perspektivet. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Lasse Granqvist, fotboll
180812 Cmore:s Lars Granqvist under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Elfsborg den 12 augusti 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Men han är också tydlig med att man ska kunna lyfta det som också pågår utanför planen.
– Jag tror inte att man ska vara rädd för att väga in den verklighet som mer eller mindre alla som tittar känner till. Det ska man inte vara rädd för. Samtidigt ser jag inte mitt uppdrag under en match som att värdera ett mål mot bakgrund av det världsläge som är eller förutsättningarna som råder för mästerskapet i det här landet, säger Granqvist.

Kommer du följa VM i Qatar? Dela artikeln och tyck till!

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar okända missnöjet under OS – därför vantrivdes stjärnan: ”Det blev bara för mycket”