Lasse Granqvist slutar – efter att ha kommenterat Allsvenskan i hela 31 år

För första gången på hela 31 år tystnar Lasse Granqvists röst.
Den folkkära expertkommentatorn lämnar nu Allsvenskan efter att ha jobbat med serien ända sedan 1988.
– Jag kommer fortfarande att se på matcherna, säger han till Sportbladet.

Ända sedan 1988 har Lasse Granqvist hållit en fast hand om Allsvenskan. I 31 långa år har den folkkäre kommentators röst blivit synonymt med vår älskade fotbollsserie, både hos Radiosporten och TV4/C More.

Granqvist lämnar Allsvenskan

Men nu tar relationen slut efter hela tre decennier. Och Allsvenskan går vidare utan Granqvists röst.

Lasse Granqvist
180910 Lasse Granqvist of TV4, Swedish television network, during the Nations League match between Sweden and Turkey on september 10, 2018 in Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån / kod JL/

För även om Discovery tar över tv-rättigheten för Allsvenskan från C More så kommer Radiosporten fortsätta att sända. Men Granqvist har nu meddelat att han inte kommer att kommentera serien.

”Kul att gå på en match”

När han frågan om det allra starkaste minnet under dessa 31 år är svaret väldigt svårt.
– Det finns hur mycket som helst. Det som så ofta finns i allsvenskan är det som hela idrotten är: Glädje och sorg. Som den 1 november 2009 när IFK Göteborg och AIK gjorde upp om det i Göteborg. Inget annat lag kunde vinna. Det var som en finalmatch. Mycket speciellt. Eller när Kalmar FF vann 2008, det är inte så ofta Kalmar vinner allsvenskan. Hammarbys enda guld 2001, IFK Göteborgs starka dominans på 80- och 90-talet, Malmö FF som leder den i dag fast de inte vunnit på två år och Djurgården med Kim Källström på mittfältet som höll en enormt hög nivå. Inramningen. Stämningen. Men jag kan tänka mig att det kan vara kul att gå på en match i allsvenskan också. Att bara sitta och kolla på den, säger Granqvist till Sportbladet.

Lasse Granqvist
190930Cmores kommentator Lasse Granqvist under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Östersund och Djurgården den 30 september 2019 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

52-årige Lasse Granqvist minns knappt när han senast gick på en allsvensk match – utanför jobbet.
– Jag vågar inte säga det. Det är nog bra längesen. Jag råkade ut för en sak för åtta-tio år sedan när en polare ringde och sa att ”nu ska du fan gå på en hockeymatch och pröjsa för det. Det har du inte gjort någonsin din snåle jävel”. Det kostade 180 kronor och det blir till att göra det nu också, men det blir kanon. Men jag är ju gubbe nu också, plus 50, och vill sitta bekvämt med bra sikt och relativt nära till kaffet i paus utan att behöva slåss i köerna. Jag har blivit bekväm av mig, säger han till kvällstidningen.

Sakna Allsvenskan?

Efter 31 års tjänst med Allsvenskan finns det så klart en given fråga att ställa till evighetsmannen. Kommer Lasse Granqvist att sakna Allsvenskan?
– Njaaa. Jag vet inte. Vi får parkera den frågan och återkomma. Det beror på helheten och vardagen. Det är ju så att rättigheter i tv-branschen flyttar på sig så vi får se hur vardagen ser ut om ett par år. Just nu är det skönt med ett uppehåll på några månader. Det var en enorm avslutning får man säga med flera lag som slogs om guldet, flera lag i botten och även stor dramatik i Superettan. Den nationella manliga fotbollen kulminerade på toppnivå rejält 2019. Det är nog bra med ett par månader ledigt nu. En annan sak är också viktig att säga. Allsvenskan i fotboll handlar noll och ingenting om någon enskild och har precis lika stort värde för mig som tidigare. Jag kommer fortfarande att se på matcherna, säger han i intervjun.

LÄS MER: TV4-profilen Lasse Granqvists jättesågning av svenska domare: ”Det är INTE okej!”