Landslagsprofilens stora kritik mot Blågult – efter svenska jättetabben under EM: "Det är pinsamt"

Landslagsprofilens stora kritik mot Blågult – efter svenska jättetabben under EM: ”Det är pinsamt”

Sverige drog på stort att Emil Forsberg blev historisk under EM.
Men de hade helt glömt bort Lotta Schelins imponerande bedrift.
– Jag tycker det är pinsamt att det blir så, säger landsalgsprofilen Nilla Fischer till Sportbladet.

Det var i åttondelsfinalen mot Ukraina som Emil Forsberg gjorde sitt fjärde mål i EM genom att kvittera till 1-1. Ett historiskt mål, enligt Svenska fotbollförbundet som slog på den stora trumman i sociala medier.

Jättemiss i EM

SvFF meddelade att Forsberg var den första svensken genom tiderna att göra fyra mål under en EM-turnering. Problemet är bara att det inte är sant.

Sverige, fotbolls-EM
210623 Emil Forsberg celebrate with Dejan Kulusevski, Kristoffer Olsson and Alexander Isak of Sweden after scoring the 2-0 goal during the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Sweden and Poland on June 23, 2021 in Saint Petersburg. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / JM0147

För under EM 2013 gjorde Lotta Schelin detsamma och faktiskt ännu bättre när hon svarade för hela fem mål i mästerskapet som spelades hemma i Sverige. Blågult fick ta emot stor kritik på sociala medier för den pinsamma jättetabben och tvingades sedan ändra sitt inlägg på Facebook till ”den första herrspelaren”.

Kritik mot SvFF

Misstaget under EM får nu stor kritik från Schelins gamla lagkamrat och landslagsprofilen Nilla Fischer.
– Jag tycker det är så klantigt. Det går knappt att göra något annat att skratta åt det. Jag tycker det är pinsamt att det blir så för det är någonstans en självklarhet att tänka ett steg längre tänker jag. Det är bara att skriva så. Det är den första herrspelaren. Det är inte svårare än så. Fotboll är fotboll och då får man också ha rätt i sin fakta, säger landslagsveteranen till Sportbladet.

Nilla Fischer, Sverige
210410 Nilla Fischer of Sweden during the women’s international friendly football match between Sweden and USA on April 10, 2021 in Stockholm. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0093

Men Fischer tycker också att det är synt när så mycket fokus riktas mot missen i formuleringen och därmed tar bort fokus från Forsbergs fina prestation.
– Det är inget snack om att det är en jättebra prestation men det är den första herrspelaren som har gjort det. Det finns många damspelare som har gjort fyra mål i ett mästerskap. Nu får de lära sig av sina misstag än en gång, säger hon i sin kritik.

Det här är inte första gången som SvFF får kritik för särskiljningen mellan herr- och damlandslaget. 2013 blev det en jättedebatt när Anders Svensson prisades med en bil på Fotbollsgalan efter att ha gjort 146 landskamper för Sverige, medan Therese Sjögran som kommit upp i 187 landskamper inte fick någonting.

Se inlägget:

Vad tycker du om kritiken mot förbundet? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Jonas Erikssons ursinne i SVT-studion – efter Danmarks uttåg i EM: ”Jag är förbannad!”

Få våra nyhetsbrev!