Landslagsprofilen försvann helt efter VM 1994 och har knappt synts till på 25 år – så lever bronshjälten i dag

Han gjorde Sveriges första mål i VM 1994.
Men något år senare lämnade han landslaget – och försvann helt.
Så lever Roger Ljung i dag.

Roger Ljung kommer alltid ha en plats i den svenska fotbollshistorien. Under VM 1994 var han given i det svenska lag som skrällde sig hela vägen till brons, i en av de största fotbollssomrarna någonsin. Men det var inte bara att han var självskriven i startelvan. Ljung var dessutom den som gjorde Sveriges första mål i turneringen, då han nickade in 1-0 mot Kamerun.

Försvann helt

Ljung hade vissa problem med skador genom turneringen, men var en av Sveriges bästa spelare, och den enda matchen han missade var bronsmatchen, som han tvingades stå över på grund av varningar. Roger Ljung var bara 32 år gammal under mästerskapet, och få hade kanske trott att det knappa året senare skulle vara färdigspelat i landslaget – och klubblaget.

940601 Fotboll, Sverige, Träningsläger inför VM: Roger Ljung, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Roger Ljung valde att avsluta karriären, och han sadlade direkt om för att bli spelaragent. Han tog snabbt över stora delar av spelartruppen, och hans agentfirma tjänade mångmiljoner, och Ljung likaså. Men samtidigt som han klev in i branschen, så klev han ut ur offentligheten. Roger Ljung har knappt sett i offentligheten på 25 år. Inga jubileumsmatcher, knappt några galor. Och knappt någon kontakt med sina tidigare landslagskompisar. Förra året gjorde Expressen ett reportage där de pratade med tidigare tränare och lagkamrater, och alla delade bilden av honom.

– Han drog sig undan lite konstigt. Han hade ett humör och en integritet, men han har inte varit med oss andra efteråt. Jag vet inte riktigt varför. Det är svårt att nå fram till honom och veta eftersom han inte varit med så mycket de senaste åren, sa Pontus Kåmark då, och fortsatte:

– Det finns inget agg mot honom i gruppen, utan mer en undran och att det kanske var lite konstigt, om man använder det ordet, att han valde att distansera sig.

”Han har trappat ner”

Enligt Expressen så har Roger Ljungs framgångsrika agentfirma i stort sett avvecklats helt. Inte ens Peter Condrup, tidigare vice ordförande i Landskrona och god vän till Ljung, vet exakt vad han gör.

– Jag vet inte alls vad han gör nuförtiden, jag vet inte vad han jobbar med alls. Vi pratar inte om sånt, sa han.

150815 Landskronas Bois Philip Ljung på läktaren tillsammans med sin pappa och föredetta landslagsspelaren Roger Ljung under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Gefle den 15 augusti 2015 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

En som dock vet är hans son, Philip Ljung. Han är själv fotbollsspelare, tidigare i Landskrona Bois och Varberg, men nu i Torns IF.

– Den senaste tiden har han trappat ner och gör inte så mycket, men innan var det väldigt mycket. Intresset för fotbollen är fortfarande stort, och han jobbar nog lite i skymundan, sa han förra året.

Så hur kommer det sig att Roger Ljung rör sig så lite i offentligheten? Varför är en av våra största bronshjältar en av de som syns minst?

– Jag tror att det är en kombination av saker. När han gick över till att bli agent låg hans största intresse i spelarna och göra det bästa för dem. Sedan tror jag också det har att göra med att han har en riktig arbetsmoral. Han vill göra ett arbete som talar för sig själv utan att man behöver snacka massor, sa Philip Ljung.

LÄS MER: Här gör han årets absolut skönaste imitation av svenska fotbollsprofilerna – och ingen kan hålla sig för garv

Få våra nyhetsbrev!