Landslagsmeriterade målvaktsprofilens stenhårda kritik mot Blågult: ”Ofattbart, det är ett skämt!”

Nästa år är det tänkt att fotbolls-VM ska spelas i Qatar.
Men allt fler kritiska röster börjar höras.
En av de som tycker att Sverige ska protestera är rutinerade målvakten John Alvbåge.
– Det är rent sunt förnuft, säger han till Sportbladet.

John Alvbåge har en lång karriär bakom sig med bland annat spel i IFK Göteborg och Örebro. Han prövade även på lyckan att vara utlandsproffs i Danmark, USA, Norge och på Cypern.

Flera protester

38-åringen har alltid varit en person med starka åsikter och tvekar inte att säga vad han tycker om saker och ting. På Twitter delar han ofta med sig av sina tankar och så är även fallet nu, då nästa års fotbolls-VM i Qatar blivit en minst sagt het potatis.

Fotboll, John Alvbåge
201021 Lindomes målvakt John Alvbåge reagerar under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Lindome den 21 oktober 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0044

Under VM-kvalmatcherna senaste veckan har flera länder protesterat mot att VM ska spelas i Qatar. Bland annat har Norge, Tyskland och senast Danmark, tryckt tröjor som värnar om mänskliga rättigheter.

”Är ofattbart”

Sverige har dock inte någon plan på att ta efter, vilket Alvbåge irriterar sig på.
– När Qatar fick VM var det diskussioner, men jag tänkte inte på det då och är nu mer insatt. Det är totalt ofattbart att ett VM-slutspel kan spelas i ett land som har den människosynen och de lagar och regler som gäller. Du kan få fängelse om du är homosexuell, det är fullt lagligt att slå din fru i hemmet. Och Amnesty säger att 6 500 har dött i bygget av arenorna. Det har inget med politik längre, det är rent sunt förnuft, säger han till Sportbladet.

Sverige, Landslaget
210328 Zlatan Ibrahimovic, Victor Nilsson Lindelöf and Alexander Isak of Sweden during the FIFA World Cup Qualifier football match between Kosovo and Sweden on March 28, 2021 in Pristina. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0140

Sveriges strategi har han inte mycket till övers med.
– Sverige tror på dialog. Hur ska de ändra på det? De har varit nere och träffat 30 hjälparbetare…? Det är ett skämt. Att bära en t-shirt är bara en liten sak, men det kan ge ringar på vattnet. Om en börjar och fler tar efter, tillsammans kan man göra skillnad. Det bästa exemplet var när hockey-VM flyttades från Belarus, fortsätter han.

Blågults svar

På sitt Twitterkonto skriver Alvbåge:
”Läser citat ifrån Janne: ‘Vilken gång ska man ta på sig andra tröjor? När ska man in i det politiska’. Där ser man att fokus ligger på lite fel saker och detta är inte politiskt Janne. Det är sunt förnuft att aktivt ta ställning mot slavarbete och mänskliga rättigheter”, skriver landslagsmeriterade målvakten.
”Det vore fint om fler svenska idrottare/fd spelare tog ställning ang Qatar VM. Jag kan väl knappast vara ensam med att det är fel att VM spelas på gravar… Kanske flera redan har gjort. Jag har bara missat kanske.”

Den landslagsmeriterade 38-åringen har även vädrat sina tankar till norska NRK som har bett SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand bemöta kritiken.
– Det är bra att han också vaknar, men jag noterar att det finns många förslag och uppfattningar som saknar insikt. Att de inte har tillräcklig information. Men det som är bra med vår del av världen är just att man kan uttrycka sådana åsikter. Och det tycker jag är bra, säger Sjöstrand till NRK.

Tycker du att Sverige tydligare ska ta ställning mot VM i Qatar? Dela artikeln och berätta din åsikt!

LÄS MER: Zlatans stora vädjan inför fotbolls-EM i sommar: ”Det är det enda jag begär om jag kommer med i truppen”

Få våra nyhetsbrev!