Kritik mot Alexander Isak efter sensationella ryktena – jämförs nu med Henrik Stenson: ”Är samma pengar”

Kritik mot Alexander Isak efter sensationella ryktena – jämförs nu med Henrik Stenson: ”Är samma pengar”

Alexander Isak uppges helt klar för Newcastle i Premier League.
Då kritiseras klubbvalet – och stjärnan jämförs dessutom med Henrik Stenson.
– Det är samma pengar, säger TV4:s Olof Lundh.

Alexander Isak har under de senaste åren ryktats bort från Real Sociedad där han gjort stor succé sedan flytten från Borussia Dortmund. Isak är numera given i det svenska landslaget, och det har under det senaste året ryktats om att storklubbar som Real Madrid, Barcelona och Arsenal varit intresserade av att köpa svensken.

Jämförs med Henrik Stenson

Men förra månaden kom oväntade uppgifter om ett något mer oväntat intresse. Newcastle har nya ägare, i Saudiarabiens statliga investeringsfond. Det har kritiserats hårt för sportwashing, alltså att man använder sport för att bättre på sitt rykte, som framför allt handlar om bristande mänskliga rättigheter, kvinnoförtryck och avrättningar. 

211012 Alexander Isak of Sweden celebrates scoring 2-0 during the FIFA World Cup Qualifier football match between Sweden and Greece on October 12, 2021 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Newcastle är numera stenrika, och uppgifterna gör gällande att Alexander Isak blir klubbens dyraste värvning någonsin – för dryga 800 miljoner kronor. Alexander Isak i Premier League blir givetvis enormt spännande att följa för alla svenska fotbollsälskare, men klubbvalet möts även av en del kritik. TV4-journalisten Olof Lundh, som nyligen släppt en bok om Qatar och sportwashing, jämför det hela med den svenske golfstjärnan Henrik Stenson, som möttes av enorm kritik efter att ha tagit steget över till LIV-touren, som startats av Saudiarabien.

– Alexander Isak är som de flesta fotbollsspelare, han ser sig som fotbollsspelare och inget annat. Han kommer att distansera sig från de frågorna och säga att det är inget han kan påverka. Sedan blir det intressant att följa om reaktionerna på Alexander Isaks val blir i närheten av reaktionerna på Henrik Stensons val. Det är samma pengar, från den offentliga investeringsfonden, och Newcastles ordförande är även ordförande i fonden som pumpat in miljarder i LIV Golf, säger Lundh till Fotbollskanalen.

”Brinner mest där”

Även Aftonbladets Simon Bank är inne på samma sak, och menar att Newcastle är det värsta exemplet som finns av skurkstater som köper fotbollsklubbar. Även Manchester City och PSG har fått enorm kritik av samma anledning senaste åren.

”Om Alexander Isak tar emot sin pengapåse har han samma saker att förhålla sig till som Stenson, samma frågor att svara på. Fotbollsvärlden är en smutsig plats, men det finns olika grader i helvetet och ingenstans brinner det lika mycket som i nordvästra England”, skriver Bank i en krönika.

220606 Henrik Stenson efter invigningen av Golfens hall of fame den 6 juni 2022 i Landskrona. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Enligt transfergurun Fabrizio Romano så är Alexander Isak nu på plats i England och Newcastle för att skriva på kontraktet. Alexander Isak blir inte bara Newcastles dyraste värvning någonsin – utan även Real Sociedads dyraste försäljning någonsin, och han blir även den dyraste svensken genom tiderna. 

LÄS MER: Urstarka reaktioner i England om Alexander Isaks helt sanslösa prislapp – detaljen får rivalens(!) fans att jubla