Kosovare Asllanis stora kritik mot hela EM – det hade hon velat se annorlunda: ”Nu finns det en oro”

Svensk covid-oro inför kvartsfinalen.
Då riktar Kosovare Asllani kritik mot arrangemanget.
– Det har varit otroligt smått allting, säger hon.

Sverige spelade ut sitt fulla register och vann den sista gruppspelsmatchen mot Portugal med hela 5-0. Men glädjen byttes snabbt ut till något annat, då covid-smittan till slut letade sig in i den svenska truppen.

Kritiken mot EM

Hanna Glas och Emma Kullberg bekräftades ha testat positivt, och efter det har tre spelare – Jonna Andersson, Jennifer Falk och Hanna Bennison – visat sjukdomssymptom och kan nu även de missa matchen mot Belgien på fredagskvällen.

220720 Kosovare Asllani of the Swedish women’s national football team at a training session during the UEFA Women’s Euro 2022 Championship on July 20, 2022 in Chester. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Det finns en oro i det svenska lägret att fler spelare ska åka dit på smittan, och man har vidtagit åtgärder för att minska på den allmänna kontakten och för att minimera smittrisken. Men det finns även saker som Sverige inte kan påverka. Kosovare Asllani riktar nu kritik mot arrangemanget.

– Allting från dopningrummet, mediarummen till omklädningsrummen har varit otroligt små överlag. Det är ingenting som vi kan påverka så det har varit mycket att man automatiskt varit nära personer som man inte vill, säger Asllani till SVT.

”Lätt att vara efterklok”

Asllani menar dock att Sverige gjort mer än andra länder när det kommer till smittspridning under mästerskapet.

– Det är alltid lätt att vara efterklok och det kan man ju tycka nu och säga att vi borde ha haft mer restriktioner, men jag tycker att vi är bland de stramare landslagen. Vi håller oss för oss själva här borta (Carden Park, Chester) och ser till att inte vara i kontakt med personer som inte varit testade, säger Asllani.

220720 Kosovare Asllani of the Swedish women’s national football team at is interviewed by the media at a press event during the UEFA Women’s Euro 2022 Championship on July 20, 2022 in Chester. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Hon ser dessutom andra lag som fortfarande, enligt henne, inte gör allt för att undvika ytterligare smitta.

– Men man ser andra landslag som är ute och härjar på Londons gator och träffar folk hur de vill. Jag tycker vi tar ett stort ansvar här i landslaget och det är bara olyckligt att det har tagit sig in, det är ju omöjligt att säga var det kommit ifrån.

LÄS MER: Fotbollsvärlden älskar underbara bilderna på Alexander Isak – unga supportern kan inte hålla tillbaka tårarna