Kosovare Asllanis hårda kritik mot damfotbollen – vill se en tydlig förändring: ”Många har missat det”

Hon är en av svensk damfotbolls största namn.
Men nu riktar Kosovare Asllani hård kritik mot sin egen sport.
– Man behandlar oss mer som produkter, säger hon till TT.

Efter EM-semfinalförlusten mot England i somras har det varit fullt upp för svenska stjärnspelaren Kosovare Asllani. Direkt efter mästerskapet väntade en uppmärksammad flytt till AC Milan och istället för semester och återhämtning blev det intensivt försäsongsläger i USA.

Asllani-succé

Det har verkligen blivit drömstart för 33-åringen i rödsvart med dubbla mål i den första träningsmatchen. Även i Serie A-premiären blev det mål direkt för Milan.

Kosovare Asllani, Sverige
220726 Kosovare Asllani of Sweden looks dejected after the UEFA Women’s Euro 2022 semifinal match between England and Sweden on July 26, 2022 in Sheffield. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0395

Men Asllani erkänner att hon verkligen skulle behövt vila upp sig i sommar.
– Jag är inte utvilad, så är det ju. Och när man kommer till en ny miljö krävs det ännu mer av en. För man ska ändå hjälpa klubben att nå nya nivåer och ta nya steg i deras satsning. Jag har inte fått någon återhämtning efter EM, men det är sådant fotbollslivet är, säger Asllani i en intervju med nyhetsbyrån TT.

Kosses kritik

Svenska landslagsstjärnan riktar nu hård kritik mot sin egna sport och hur damfotbollen ser ut idag. Med det hårda matchandet både på klubblags- och landslagsnivå.

Kosovare Asllani, Sverige
220903 Kosovare Asllani is interviewed by the media during a press event with the women’s national football team of Sweden on September 3, 2022 in Visby. Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0089

”Kosse” menar att klubbarna inte har hängt med i utvecklingen med damfotbollens stora framfart senaste åren.
– Vi tror fortfarande att ju hårdare vi tränar, desto bättre blir vi. Men vi måste inse att ju fler turneringar och matcher man har, desto viktigare blir det med återhämtning. Det tror jag att många klubbar har missat, säger hon i intervjun.

”Går sönder”

Asllani vill se ett tydligare fokus på återhämtning och det här var också anledningen till att hon lämnade storklubben Real Madrid förra säsongen. Då hon anklagade spanjorerna för att tvinga skadade spelare att genomföra matcher.

Tidigare har även landslagskamraten Fridolina Rolfö vädrat sina åsikter om att spelare pressas hårdare än tidigare med fler antal matcher.
– I Sverige har vi alltid varit i framkant när det gäller att utbilda spelare i hur man ska träna, vad man ska äta och hela den biten. Där är återhämtningen en nyckel till framgång. För om man hela tiden bryter ner spelare och inte får någon återhämtning emellan, då kommer spelare gå sönder. Men man märker att det börjar bli lite mer som i herrfotbollen, att man behandlar oss mer som produkter. Om någon går sönder sätter man bara in någon annan, säger Kosovare Asllani i sin kritik.

Håller du med om Kosovare Asllanis kritik? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Här är ALLT du behöver veta om Kosovare Asllani!