Kosovare Asllani: Lön, klubb, pojkvän, Fotbolls-EM 2022

Efter en längre väntan på grund av coronapandemin har det äntligen blivit dags för Fotbolls-EM 2022 i damfotboll. Ett av de hetaste namnen i den svenska truppen är Kosovare Asllani, som nyligen blev klar för AC Milan. 

“Kosse” som hon kallas är en av de största stjärnorna i ett Sverige som jagar guld. På meritlistan har hon bland annat SM-guld med Linköping FC och flera år i stora klubbar som Real Madrid och Paris Saint Germain. 

Här är allt du vill veta om 32-åriga fotbollsstjärnan från Vimmerby. 

Asllanis ursprung

Kosovare Asllani föddes i Kristianstad, Skåne, men har ett starkt band till Kosovo då båda hennes föräldrar är från forna Jugoslavien. 

Asllani.
Kosovare under svenska damlandslagets träning inför VM-kvalmatchen mot Slovakien. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kosovare Asllani föräldrar

Asllanis pappa är från Kostova och hennes mamma från Gjakova. Kärleken till Kosovo visade hon bland annat under en fotbollsmatch mot Ukraina där hon gjorde målgesten ”den albanska dubbelhövdade örnen”.

– Det var en hyllning till Kosovo, mitt ursprung. Samtidigt lite till mina brorsbarn som lärt sig den. De var hemma och kollade så det var lite till dem också. Det här var inte något politiskt, under VM var det lite speciellt med tanke på vilka de mötte. Det här var en hyllning och ett hej till mina brorsbarn. Det var bara spontant, absolut inte planerat, berättade Asllani för Sportbladet efter matchen. 

Kosovare har ett syskon, en bror som heter Arment Asllani.

Kosovare Asllani ålder

Hur gammal är Kosovare Asllani? 

Kosovare Asllani är 32 år gammal. Hon föddes den 29 juli 1989 i Kristianstad.

Asllani började träna fotboll i Vimmerby IF som barn. När hon var 18 år kom hon till Linköping FC och debuterade i flicklandslaget samma år. 

I september 2008 debuterade hon i A-landslaget, och i november samma år i U23-landslaget. 

2019 vann Asllani både SM-guld, Svenska cupen och Supercupen med Linköping FC. Efter det valde hon att skriva på för Chicago Red Stars, där hon spelade 13 matcher. 

Asllani återvände sedan till Sverige och Linköping FC, och sedan ett år i Kristianstads DFF. Detta innan hon skrev på för flera år i Paris Saint Germain

Åren 2016 och 2017 spelade Kosovare för engelska klubben Manchester City, innan hon återigen vände hem till Linköping FC. 

LÄS MER: Fotbolls-EM 2022 damer: Spelschema, trupp och TV-tider för alla matcher

Kosovare Asllani klubb

Asllanis senaste klubb var Real Madrid, där hon tillbringade åren 2019-2022. Nyligen stod det klart att stjärnan värvats till italienska AC Milan

“Stolt över att bli en del av @acmilan på ett tvåårigt kontrakt. Jag är superexalterad över att flytta till Italien, Milano, och att kalla AC Milan mitt nya hem”, skriver Kosovare på sin Instagram. 

2018 tog Sverige brons i fotbolls-VM, och en av de som hyllades för att ta Sverige dit var just Asllani. 

Kosovare Asllani lön

Vad Kosovare Asllani får betalt för att spela för AC Milan är inte känt. Enligt uppgifter från Aftonbladet tjänade stjärnan cirka 40 000 kronor i månaden när hon spelade för Linköping FC. När hon förlängde sitt kontrakt med Real Madrid 2021 sa hon i ett uttalande till Fotbollskanalen:

– Hade jag valt med plånboken så skulle jag spelat någon annanstans.

LÄS MER: Förre lagkamraten avslöjar Zlatans otroliga lyxgåva till lagkamraterna – tog flera miljoner ur egen plånbok

Asllani pojkvän

Kosovare har tidigare sagt att hon vill hålla det privata privat, vilket gjort att hon inte visat upp någon partner i sociala medier eller vid offentliga tillställningar. När Expressen frågade henne om det fanns en pojkvän med i bilden 2018 bekräftade hon att han fanns, men att hon valde att hålla det privat. 

– Jag har pojkvän. Men jag är ganska privat, jag ser ingen anledning att berätta offentligt om saker som hur jag bor eller vem jag är tillsammans med, sa Asllani då. 

Hon fortsatte:

– I mina sociala medier delar jag med mig av mitt fotbollsliv, inget privat. Alla gör som de vill men jag är uppvuxen med att man ska värna om sitt privatliv och sin familj, och jag trivs med att ha det så. 

Om de fortfarande är ihop är inte känt.

Läs allt om fotbolls-EM 2022 för damer här.

Kosovare Asllani Instagram

Kosovare har 308 000 följare på Instagram, där hon går under namnet @asllani9. Som tidigare uttalat i Expressen är det mest fotboll som tar upp hennes flöde, och inget privat.