Jonas Therns brutalt ärliga åsikt om Zlatan Ibrahimovic – VM 94-ikonen erkänner: "Det är beundransvärt"

Jonas Therns brutalt ärliga åsikt om Zlatan Ibrahimovic – VM 94-ikonen erkänner: ”Det är beundransvärt”

Två av svensk fotbolls främsta spelare någonsin.
Jonas Thern ger här sin ärliga syn på Zlatan Ibrahimovic.
– Det är beundransvärt, säger VM 94-ikonen till Aftonbladet.

När Sverige stod för sin största bragd hittills på herrsidan i fotboll så var det Jonas Thern som var den stora ledaren på planen. Med kaptensbindeln runt armen ledde han Blågult hela vägen till ett oförglömligt VM-brons 1994.

Therns karriär

Thern hade en alldeles strålande fotbollskarriär med spel i storklubbar som Benfica, Napoli, Roma och Rangers. Därefter har han fortsatt inom fotbollen som framgångsrik tränare och gjort underverk med mindre klubbar som Halmstads BK och IFK Värnamo.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Thern, Värnamo
220827 Värnamos assisterande tränare Jonas Thern under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Häcken och Värnamo den 27 augusti 2022 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0331

Genom åren har Jonas Thern även nämnts som en potentiell förbundskapten för svenska landslaget. Men det närmaste han kommit en sån position är som spion och bollplank till nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson.

LÄS MER: Stefan Schwarz klockrena svar på frågan om han skulle möta Zlatan Ibrahimovic i slagsmål: ”Om det hände…”

Hyllar Zlatan

Men trots det har legendaren aldrig kommit i närheten av att få jobba med en av svensk fotbolls största någonsin – nämligen Zlatan Ibrahimovic. Senaste åren pågick en utdragen debatt om ”Ibra” borde spela i landslaget eller inte och Thern har varit tydlig och givit sin ärliga syn om stjärnanfallaren.
– Zlatan är ett unikum och det finns ingen på jordklotet som är 40 år och har den fysiken och den storleken som han har. Jag tror att han själv känner att han bidrar med andra saker än att bara vara en spelare som ska vara bra på planen. Jag tror inte att han är en startspelare alla gånger och, utan att ha pratat med Janne, så tror jag att de har de tankarna också. Han är en sådan spelare som, oavsett om han startar eller inte, kan göra skillnad. Finns det ingen annan spelare som kan matcha ut honom i truppen, och det finns det inte nu, så ska han vara med rent kvalitetsmässigt. Sedan får hans kropp bestämma, sa han i en intervju med Aftonbladet 2021.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Zlatan Ibrahimovic, Sverige
230324 Zlatan Ibrahimovic of Sweden during the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Belgium on March 24, 2023 in Stockholm. Photo: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / COP 254 / JL0340

Thern har dessvärre gått miste om Zlatan flera gånger under karriären. Veteranen avslutade sin landslagskarriär 1997 medan Zlatan gjorde debut 2011, Thern gick in som tränare i Allsvenskan 2002 men då hade Zlatan redan lämnat för Ajax, Thern blev sedan spion i landslaget 2016 men då hade just Zlatan tackat för sig i samband med EM 2016.
– Hans huvud och attityd, som han har haft genom alla år, är ju få förunnad att ha. Man har själv varit där uppe och spelat i Serie A med de bästa i världen. Man vet vad som krävs för att varje år vara på topp. Du får inte fuska med någonting för då klarar du inte av det. Zlatan har inte bara varit på toppen utan varit på toppen av toppen med de fem-sex bästa i världen – konstant. Det är beundransvärt, säger Thern som hyllning.

LÄS MER: Zlatan talar rakt från hjärtat och hyllar VM 94-hjälten Klas Ingesson på vackraste sätt med tårfyllda ord

När Zlatan sedan återvände till svenska landslaget igen för de sista åren av sin karriär var det en Jonas Thern som var full av beundran. Trots att stjärnsvensken passerat 40-årsgränsen.
– Alla vet hur farlig han är. Han gör ju mål i nästan varje match han spelar. Det ska inte gå egentligen, sa Thern i intervjun med kvällstidningen.
– Jag tror att Zlatan ser sig som en ledare också. Han är så pass smart att om han känner att han inte bidrar så skulle han inte vara intresserad av att vara med. Kan man inte prestera så vill man inte vara på planen. Så tycker de flesta på elitnivå.

Vad är din ärliga åsikt om Zlatan? Dela artikeln och säg vad du tycker!