Jonas Erikssons stora oro – efter nya kravet från Fifa inför fotbolls-VM: ”Kommer bli otroligt tufft”

Det har varit en snackis genom hela mästerskapet.
Och om ett år väntar fotbolls-VM – då kommer Fifa med ett krav om VAR.
– Det kommer bli otroligt tufft, säger Jonas Eriksson.

Något som varit hett debatterat under hela EM-mästerskapet är VAR-besluten, och Uefa har motstå hård kritik. Flera situationer, som kan ha varit helt matchavgörande, har ifrågasatts ordentligt.

Nya kravet från Fifa

Inför semifinalen mot England riktade Kosovare Asllani stor kritik mot mästerskapet när det kom fram att det endast fanns 15 kameror på arenan, jämfört med ett herrmästerskap där kravet ligger på 36 stycken. Det är något som SVT:s expert Jonas Eriksson håller med om, och menar att kamerorna varit alldeles för få och vinklarna för dåliga.

170212 Domare Jonas Eriksson innan träningsmatchen i fotboll mellan Djurgården och Vålerengen den 12 februari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Till nästa stora mästerskap på damsidan, VM i Australien och Nya Zeeland nästa sommar, har Fifa kommit med ett nytt krav om VAR. Under världsmästerskapet ska alla videoassisterande domare vara kvinnor.

Det är ett krav som den före detta domaren Jonas Eriksson uppskattar, men menar att det finns en stor problematik.

”Måste ske över tid”

– En jättebra tanke såklart, men hur ska man ge dem förutsättningar att träna? Det finns inte ligor eller matcher som ger den möjligheten. Det kommer bli otroligt tufft och svårt, säger Jonas Eriksson i SVT och fortsätter:

– Jag tycker det är självklart att få in kvinnor som dömer, det är jätteviktigt. Men att gå till att 100 procent ska göra det på ett år, när det i dag är noll procent. Det bästa vore att kompetensväxla från män över en längre tid.

200913 Jonas Eriksson i Dplay’s studio under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Helsingborg den 13 september 2020 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Nilla Fischer, som tackade nej till sommarens EM-slutspel, reagerar också på Fifas krav.

– Det måste ske över tid med en planerad tidsram. Så det blir bra för domarna – men också för spelarna och för fotbollen, säger hon.

LÄS MER: Nicklas Bäckströms vackra gest – tvekade inte när ungdomarna hörde av sig i hemstaden: ‘Ett bra initiativ’