Jonas Erikssons stora ilska efter tydliga bilderna i SVT – totalsågar jättemissarna: ”För mig är det ett haveri”

Det blev en tung kväll för Kanada när nationen klev in i sitt första VM sedan 1986 under onsdagskvällen.
Belgien vann till slut med 1–0 efter att nordamerikanernas storstjärna Alphonso Davies missat straff i första halvlek.
Men enligt SVT-experten Jonas Eriksson skulle man haft fler straffar än så.

Kanada gör sitt första fotbolls-VM sedan 1986 och sattes på rejält prov direkt i gruppspelet när Belgien stod på andra sidan. Nordamerikanerna visade dock ingen respekt i den första halvleken och dominerade stundtals spelet, samtidigt som man nog borde ha förvaltat åtminstone någon av de målchanser man hade.

Brände straff

Drygt 10 minuter in i matchen fick man ett gyllene läge från straffpunkten, men Bayern Münchens stjärna Alphonso Davies fick se sin straff räddas av Thibaut Courtois i det belgiska målet. Och det skulle dyka upp fler straffsituationer för kanadensarna.

Jonas Eriksson, fotbolls-VM
210617 SVT:s Jonas Eriksson i SVT:s EM-studio inför en sändning under fotbolls-EM den 17 juni 2021 i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN / kod NL / NL0004

Bland annat en situation där en kanadensisk spelare tydligt blev stämplad på foten i straffområdet. Domaren Janny Sikazwe valde dock att inte blåsa, något fick SVT-experten Jonas Eriksson att reagera.
– Det här är en halvlek som är allt annat än bra av domaren. Det är tre misstag, där VAR endast korrigerat ett. För mig är det ett haveri av Fifa, av VAR-protokollet. Som domare är det glasklart för mig, säger han i SVT:s studio.

”Sista matchen han dömer”

Eriksson menar även att de uteblivna domsluten kan få konsekvenser för domare Sikazwe.
– För domaren så är det förmodligen sista matchen han gör. Fifa är ganska tydliga och skoningslösa, presterar du inte enligt deras krav får du inte döma mer, menar han.

Belgien, fotbolls-VM
221123 Thomas Meunier of Belgium receives a yellow card from referee Janny Sikazwe during the FIFA World Cup 2022 football match between Belgium and Canada on November 23, 2022 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0385

Det är faktiskt inte första gången som Janny Sikazwe hamnar i centrum. Under de afrikanska mästerskapen i januari 2022 stod han nämligen för en riktig blunder när han i matchen mellan Tunisien och Mali valde att blåsa av matchen efter 86 minuter. Efter att matchen sedan återstartat blåste han sedan av den igen – efter 89 minuter. Förklaringen då lät att Sikazwe drabbats av solsting.