Jonas Erikssons sköna hyllning till EM-stjärnan – pekar ut sin favorit: ”Han vill jag helst ta en bärs med”

Jonas Eriksson har dömt många spelare.
Den han helst skulle vilja ta en bärs med spelar EM-final på söndagen.
”Det finns ingen spelare jag dömt som jag hellre skulle vilja äta en middag med, ta några öl och snacka gamla tider”, skriver han på Instagram.

Jonas Eriksson var under många år en av världens bästa och mest ansedda domare. Han dömde i Champions League under flera säsonger, i EM och VM och även Europa League-finalen mellan Liverpool och Sevilla 2016. Men efter att ha blivit nobbad att döma i VM 2018 så valde han att lägga pipan på hyllan, och numera är han en hyllad och uppskattad expert i SVT.

Pekar ut EM-stjärnan

Med tanke på hur många år Jonas Eriksson var i centrum i den absoluta världsfotbollen så har han hunnit med att se stjärnorna från allra första parkett. Han har tidigare sagt att den förre Juventus- och Arsenal-spelaren Stephan Lichtsteiner är den mest otrevliga spelare han dömt, och att Real Madrid-legendaren Raul är den trevligaste.

210617 SVT:s Jonas Eriksson i SVT:s EM-studio inför en sändning under fotbolls-EM den 17 juni 2021 i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN

Men nu, i samband med EM, pekar han ut en helt annan favorit – och han som är den som Eriksson helst vill ta en bärs med.

”Han påminner väldigt mycket mig själv som spelare – det är kanske därför jag tycker om honom så mycket.
Det finns ingen spelare jag dömt som jag hellre skulle vilja äta en middag med, ta några öl och snacka gamla tider”‚ skriver Eriksson.

”Alltid den trevligaste”

Det handlar om den italienske mittbacken Giorgio Chiellini, som varit utmärkt i mittförsvaret för sitt Italien under EM.

”Han är inte speciellt teknisk, snabb eller spelskicklig. Han är däremot funktionell, läser spelet bättre än de flesta andra och har en vilja som nästan ingen annan spelare.
Före matcherna var han alltid den trevligaste. Kom fram i spelartunneln, tittade mig i ögonen, hälsade, kallade mig för ”Mr Eriksson”, berömde mig för mina senaste matcher, smickrade mig för att jag såg ut att vara vältränad och önskade alltid ett hjärtligt lycka till”, skriver Eriksson.

170212 Domare Jonas Eriksson innan träningsmatchen i fotboll mellan Djurgården och Vålerengen den 12 februari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Eriksson menar att Chiellini var bra att ha att göra med på flera plan, och att det troligtvis ger honom fördelar ute på planen.

”Han var mänsklig. Blev arg emellanåt som alla spelare, men kunde samtidigt respektfullt lyssna när jag pratade”‚ skriver han, och fortsätter:

”Det kanske hände, någon gång, att den gode Giorgio slapp en frispark eller ett gult kort just för att han var så oerhört sympatisk och trevlig. Inte med avsikt, inte för att jag ville ge Chiellini en fördel. Utan helt omedvetet, att min hjärna på grund (eller tack vare) att han var så mänsklig och trevlig valde en lägre bestraffning när han hade gjort något. Precis som kanske du omedvetet agerar lite extra snällt mot en person som brukar vara trevlig och schysst”.

LÄS MER: TV4-profilen Olof Lundhs plötsliga kritik mot Jonas Eriksson(!) – reagerar nu kraftigt: ”Det skaver…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!