Jättekritiken mot Zlatan Ibrahimovic – avslöjar nu den stora besvikelsen: ”Zlatan har svikit alla barnen”

Zlatan Ibrahimovic är en stor förebild för många unga i Sverige.
Men nu får svenske fotbollsstjärnan ta emot stark kritik.
”Zlatan har svikit förortsbarnen”, skriver författaren Zana Kaya i ett debattinlägg hos Göteborgs-Posten.

Det finns få svenska idrottsmän som betyder så oerhört mycket för svenska förorter som Zlatan Ibrahimovic. Hans popularitet är omåttligt stor hos den yngre generationen och är den stora förebilden för många yngre svenskar med invandrarbakgrund.

Kritik mot Ibra

Men under ett mörkt år 2022 när dödsskjutningar och gängkriminalitet ökat lavinartat och drabbat svenska förorterna hårt så får nu Zlatan ta emot hård kritik.
”En sak som har slagit mig är att Zlatan Ibrahimovic, varken har kommenterat våldsutvecklingen eller försökt skicka ett konkret budskap till alla dessa unga män i förorterna om att sträva efter bättre drömmar eller mål”, skriver författaren Zana Kaya i ett debattinlägg hos GP.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Zlatan Ibrahimovic, fotboll
220324 Zlatan Ibrahimovic of Sweden during the FIFA World Cup Qualifier play-off semifinal between Sweden and Czech Republic on March 24, 2022 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0295

Debattören anser att Zlatan kan påverka så oerhört mycket för att förbättra vardagen för många och hjälpa till mer än vad han faktiskt gör.
”Fördelen med en engagerad Zlatan, för den stora majoriteten som ser upp till honom och vill bli nästa fotbollsproffs men hamnar i grov kriminalitet i stället, skulle vara att beslutsfattare på både riksdags- och kommunivå hade lyssnat mer. Zlatan besitter verktyg som ingen annan: han kan påverka via sina sociala kanaler, kontakta beslutsfattare på ett helt annat sätt och vara rösten som motiverar ungar på hemmaplan”, skriver han i debattinlägget.

LÄS MER: Nya bilderna på Zlatan som chockar alla – avslöjar helt nytt utseende under semestern: ”Medelålderskris?”

”Zlatan behövs”

Författaren drar paralleller till andra fotbollsspelare från förorten som gör sitt yttersta för att hjälpa till, där Robin Quaison hjälper ungdomar i Husby och Martin Mutumba engagerar sig för Rinkeby. Men ”Ibra” verkar ha glömt bort sitt kära Rosengård.
”Någonstans känns det som att Ibra hamnat allt längre bort från sina rötter och bakgrund. Hans image som pojken från Rosengård suddas sakta bort och man ser honom knappast alls i sammanhang som berör utanförskap”, skriver Kaya hos lokaltidningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Zlatan Ibrahimovic, fotboll
220523 Zlatan Ibrahimovic and other players of AC Milan celebrates with fans after winning the Serie A title on May 23, 2022 in Milan. Photo: DANIELE BUFFA / IMAGE PHOTO / BILDBYRÅN / kod XZ

Med sitt debattinlägg vill Zana Kaya vädja till Zlatan Ibrahimovic att tänka om och hjälpa till där det behövs som mest, för de som behöver honom som mest. För just nu har 41-åringen svikit förortsbarnen.
”Zlatan behövs mer än någonsin nu, där han hör hemma, hos de utsatta barnen som springer runt med bollen under armen, så som han själv gjorde. Men det kanske är för mycket begärt. Det borde dock vara ett rimligt krav på Milan-spelaren, som blivit uppbackad av förortsbarnen som alltid skyddat honom mot mediedrev och andra hatare”, skriver han i sitt inlägg.
”Zlatan har svikit förortsbarnen, men jag hoppas att han kommer tillbaka för att sätta press på politiker, skapa olika akademier som gör samhällsnytta och få beslutsfattare att investera i förorterna som har stora renoveringsbehov. Just nu är det för mycket padelarenor som tar hans uppmärksamhet.”

Vad tycker du om kritiken mot Zlatan? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: TV-profilen Carolina Gynnings oväntade jättesågning av Zlatan Ibrahimovic: ”Jag var kär i honom men nu…”