Jättehånen mot svensken efter tidernas kross i EM – Norge kräver nu förändring: ”Åk hem till Sverige!”

Tidernas största EM-förlust.
Nu är sågningarna och hånen mot svenske förbundskapten Martin Sjögren totala.
– Det är helt katastrof, säger Siri Nordby, tidigare norsk landslagsspelare.

Norge har tippats att gå långt i årets EM och vann planeligt premiären mot Nordirland med klara 4-1. I det andra mötet väntade England på bortaplan – och matchen förvandlades snabbt till en fullständig mardröm.

Jättehånen mot svensken

I halvlek ledde England med sanslösa 6-0, och Norge förlorade till slut matchen med 0-8. Det är den största förlusten någonsin i EM, och längst fram för att ta emot kritiken har en svensk varit. Martin Sjögren är förbundskapten för Norge, och kritiken mot honom efter förlusten har inte varit nådig.

220711 Head coach Martin Sjögren and Ada Hegerberg of Norway look dejected after the UEFA Women’s Euro 2022 group stage match between England and Norway on July 11, 2022 in Brighton. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Nu menar till och med många i Norge att det bästa hade varit att sparka honom – mitt under mästerskapet, och innan matchen mot Österrike på fredag.

– Det är svårt att säga om det hade varit bättre utan honom. Det är svårt för en annan person att komma in mitt under mästerskapet. Jag vet inte om det hade gjort något bättre, men att han borde få gå efter EM är det inga tvivel om. Men dessvärre är det nog redan för sent nu, säger den förre landslagsspelaren Siri Nordby till VG.

Kräver förändring

Nordby är bara en av många som öst kritik över Sjögren, och på Twitter skrev hon under matchen att han ”borde ta partybussen hem till Åre”.

– Det är helt katastrof av honom. För det första är det en naiv start av matchen. När man inte gör någonting, men säger att man måste göra en stor förändring och ändå väntar till paus… Vad är det du väntar på då?, säger Nordby.

220712 Martin Sjögren, head coach of the Norwegian national football team, at a press event during the UEFA Women’s Euro 2022 Championship on July 12, 2022 in Uckfield. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Sjögren har kontrakt även över nästa års VM, men det är inte mycket som talar för att han får behålla jobbet efter den förödande käftsmällen mot England.

– Jag blir förbannad. Om jag ska vara ärlig så måste han tillbaka till Sverige igen. Han är alldeles för passiv. Den taktiska utvärderingsnivån är för dålig för den här nivån. Det måste vara slut efter EM. Han fungerar över huvud taget inte. Hade jag spelat i det här laget hade jag varit skitförbannad, säger Linda Medalen, med 152 landskamper för Norge.

LÄS MER: SVT-expertens utspel inför Sveriges måstematch – som får Daniel Nannskog att reagera: ”Oj, oj!”