Jätteförvirringen inför Sveriges OS-final i fotboll – får nu en tydlig varning: ”Det är ingen bra idé”

Det råder stor förvirring inför OS-finalen i fotboll.
Både Sverige och Kanada vill flytta fram den till senare på dagen.
Med mindre än ett dygn kvar till avsparken är det fortfarande ingen som vet.

Natten till fredag 04.00 ska OS-finalen i fotboll mellan Sverige och Kanada ske. Men Svenska fotbollförbundet har varit i kontakt med både Fifa och Kanadas fotbollsförbund för att skjuta fram avsparkstiden.

Inför OS-final

En gemensam vädjan har skickats in till IOK för att få matchen flyttad till kvällen lokal tid.
– Framför allt handlar det om spelarnas hälsa. Det är ganska stor skillnad mot att spela eftermiddag eller kväll och vi exponeras väldigt mycket av värmen och hettan. Det innebär att det skulle vara klart mycket bättre att spela på eftermiddagen för spelarnas hälsa, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors till Sportbladet.

Sverige, OS 2021
210730 Kosovare Asllani of Sweden in the women’s football match between Sweden and Japan at the Tokyo 2020 Olympic Games on July 30, 2021 in Tokyo. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0146

Men ännu har inget besked kommit med mindre än ett dygn kvar till avspark. Det enda Fifa har meddelat är att landslagets planerade presskonferens inför matchen flyttats fram i väntan på ett officiellt beslut om avsparkstiden.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om sommar-OS 2021: Tv-tider, medaljhopp och alla sporter!

”Gör det inte”

Därför lever fortfarande hoppet om att matchen senareläggs, men i nuläget förbereder sig Sverige för att spela 04.00 svensk tid, 11.00 lokal tid.
– Vi inväntar besked helt enkelt. Det är ju enklare att anpassa sig åt det hållet och så länge vi inte har något nytt besked förbereder vi oss givetvis på en 11-avspark, säger landslagets pressansvarige Fredrik Madestam i ett uttalande.
– Vi har bara fått beskedet från Fifas mediapersonal att presskonferenserna är flyttade då något besked kring matchtiden ännu inte är fattat, skriver Madestam.

Sverige, OS 2021
210724 Peter Gerhardsson, head coach of Sweden, during the women´s football match between Sweden and Australia at the Tokyo 2020 Olympic Games on July 24, 2021 in Tokyo. Photo: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DS / DS0171

En som vet hur det är att tävla mitt på dagen under den extrema hettan på Olympiastadion varnar nu svenska landslaget inför OS-finalen.
– Det låter inte som en bra idé, jag hade sagt gör det inte. Stanna hemma!, säger sjukamperskan Emma Oosterwegel till kvällstidningen.

Ska du se OS-finalen i fotboll? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Efter Armand Duplantis OS-guld – då gör lillasyster Johanna debut för Sverige: ”Hon har världens chans”

Få våra nyhetsbrev!