Janne Anderssons underbara känga till Zlatan – efter känsliga frågan: ”Får fråga honom…”

Dejan Kulusevski petades.
Då passar Janne Andersson på att skicka en känga – till Zlatan Ibrahimovic.
– Jag ska kolla med honom vad han tycker, säger förbundskaptenen.

Det var långt ifrån självklart att Zlatan Ibrahimovic, trots hans fantastiska form sedan han återvände till Europa, skulle göra comeback i det svenska landslaget. Inte nog med att det var närmare fem år sedan han valde att avsluta landslagskarriären – han har dessutom varit starkt kritisk mot Janne Andersson vid flera tillfällen.

Passningen till Zlatan

Ibrahimovic har under åren flertalet gånger öppet varit starkt frågande till Janne Anderssons ledarskap och uttagningar. Framför allt den gången som Dejan Kulusevski petades i en Nations League-match mot Frankrike förra året.

”Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll”, skrev Ibrahimovic då.

210328 Janne Andersson, head coach of Sweden during a press conference after the FIFA World Cup Qualifier football match between Kosovo and Sweden on March 28, 2021 in Pristina. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Dejan Kulusevski har växt fram till en av Sveriges största stjärnor efter sin stora i Italien. Han startade den första VM-kvalmatchen mot Georgien, men i söndagens match mot Kosovo var han plötsligt på bänken. Senaste gången det hände hade alltså Ibrahimovic starka åsikter kring beslutet – och den här gången valde Janne Andersson att skicka en passning åt superstjärnans håll.

– Jag ska kolla med honom där inne (i omklädningsrummet) vad han tycker om det, så återkommer jag sen i frågan, säger Andersson till Aftonbladet.

Därför petades han

Janne Andersson motiverar dock, skämt åsido, petningen av Kulusevski så här:

– Egentligen att vi har en konkurrenssituation med många bra spelare. Förra matchen var Emil vid sidan utifrån att vi inte ville matcha honom 2 x 90 minuter med den bakgrund han hade. Nu valde jag att vila honom i torsdags och i dag valde jag att vila Dejan därför att jag tyckte att Viktor och Emil skulle spela på kanterna. Det är där jag tycker att han (Kulusevski) i första hand konkurrerar. Det är inte krångligare än så, säger han.

210328 Zlatan Ibrahimovic of Sweden during a press conference after the FIFA World Cup Qualifier football match between Kosovo and Sweden on March 28, 2021 in Pristina. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic har storspelat sedan comebacken i landslaget, och han var högst delaktig i de båda vinsterna mot Georgien och Kosovo. I den första matchen spelade han fram till matchens enda mål, och i den andra låg han bakom två av målen i 3-0-segern.

LÄS MER: Zlatans stora vädjan inför fotbolls-EM i sommar: ”Det är det enda jag begär om jag kommer med i truppen”

Få våra nyhetsbrev!