Janne Anderssons ärliga erkännande – om reaktionen efter chockförlusten i EM: ”Har aldrig hänt mig förut”

Chockförlust mot Ukraina.
Nu berättar Janne Andersson ärligt om vad som egentligen hände i omklädningsrummet efter EM-uttåget.
– Det har inte hänt förut för mig. Jag kunde inte hitta orden, säger Janne Andersson.

EM började så bra för Sverige, som såg ut att kunna göra någonting riktigt magiskt av EM-sommaren. Blågult fick 0-0 mot stornationen Spanien i premiären, och efter två raka vinster – mot Slovakien och Polen – fick man Ukraina i åttondelsfinal, som åtminstone på pappret var ett riktigt drömmotstånd.

Ärliga orden

Men trots en chanskavalkad och flera ramträffar så gick matchen till förlängning, där allt förändrades då Pontus Jansson fick ett rött kort efter att ha satt dobbarna i en motståndare. I förlängningens absoluta slutskede kunde Ukraina knoppa in målet som betydde 1-2 – och skickade Sverige på semester.

210612 Janne Andersson, head coach of the Swedish national football team at a training session during the UEFA Euro 2020 Football Championship on on June 12, 2021 in Gothenburg. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Nu, månader efter chockförlusten, berättar Janne Andersson allt om vad som egentligen sades i omklädningsrummet… Och det var inte särskilt mycket.

– Det var tyst, det blev ett sorgearbete inom idrotten. Folk var ledsna, alla var besvikna. Jag gick runt i omklädningsrummet i flera minuter fram och tillbaka, ut och in, och kom inte på något att säga där jag fick ihop någon vettig sammanfattning. Det är väldigt ovanligt, det har inte hänt förut för mig. Jag kunde inte hitta orden, säger Janne Andersson i en intervju med Svensk Fotboll.

”Enormt ledsna och besvikna”

Förbundskaptenen menar att förlusten blev än tyngre då flera rutinerade, viktiga pjäser gjorde sin sista insats i Blågult. Nu har spelare som Marcus Berg, Mikael Lustig och Sebastian Larsson tackat för sig.

– Alla var så enormt ledsna och besvikna. Dessutom fanns det ett antal spelare som hade gjort sin sista landskamp, jag anade det och de anade det och hade väl nästan bestämt sig även om de inte formellt inte sagt det utåt. Jag tyckte extra synd om dem som inte fick vara med på den här resan lite längre. Det var totalt tomt. Den tomheten sitter i ett tag. När man kommer hem så är man helt slut och totalt färdig, säger Janne Andersson.

210701 Head coach Janne Andersson of the Swedish national football team at a press conference during the UEFA Euro 2020 Football Championship on July 1, 2021 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Janne Andersson berättar att han haft extremt svårt att släppa förlusten, och att han grämer sig över hur matchen utspelade sig.

– I början tänkte man på det var femte sekund, sedan går det någon minut och sedan går det en kvart och sedan nu är det väl så att jag inte tänker på det varje dag längre. Vi skulle ha vunnit mot Ukraina men gjorde det inte, vi skulle ha avgjort matchen under ordinarie speltid. Lyfter jag blicken tycker jag att vi gjorde ett klart godkänt mästerskap som betyg, men jag kommer aldrig vara nöjd med mästerskapet i alla fall, säger han.

LÄS MER: Pär Zetterberg lämnade fotbollen och tävlar nu i helt ny sport(!) – så lever den förre Guldbollen-vinnaren i dag

Få våra nyhetsbrev!