Janne Andersson öppnar upp om mötet med Zlatan – och landslagscomebacken: ”Jag lovar det”

Zlatan Ibrahimovic är aktuell för landslagscomeback.
Nu berättar Janne Andersson om mötet med 39-åringen.
– Jag hänger inte upp mig på saker som varit för ett par år sedan, säger förbundskaptenen under en pressträff.

När Zlatan Ibrahimovic belönades med Guldbollen för 12:e gången så väckte han stora rubriker. Efter sitt uttalande om att han faktiskt saknar att spela i svenska landslaget.

Möte med Ibra

Därefter dröjde det inte länge förrän förbundskapten Janne Andersson hoppade på ett flyg till Milano för att träffa anfallsstjärnan ansikte mot ansikte och prata ut.

Zlatan Ibrahimovic, Milan
201026 Zlatan Ibrahimovic of Milan during the Serie A football match between Milan and Roma on October 26, 2020 in Milan. Photo: Matteo Gribaudi / BILDBYRÅN

Första orden efter det blixtmötet lät så här:
– När Zlatan öppnade upp för spel i landslaget kändes det naturligt och viktigt att träffas och diskutera detta så snart som möjligt. Jag är glad att vi lyckades få till ett möte så snabbt, sa Andersson i ett officiellt uttalande.

Efter VM-kvallottningen på måndagskvällen fick Janne Andersson chansen att utveckla mer om sitt möte med Zlatan under en digital presskonferens med samlade journalister.
– Det var ett möte mellan fyra ögon, han och jag satt och pratade. Vad vi sa där och då håller vi för oss själva, mer än att jag konstaterar att det var ett bra möte och att vi ska hålla dialogen vidare så får vi se vad det landar någonstans. Vi pratade väldigt länge, i lugn och ro och det var ett bra snack, säger Janne med ett leende, enligt Sportbladet.
– Bakgrunden för mig var att Zlatan indikerade på annat sätt att han var intresserad då är det min uppgift, enligt mitt sätt att se på det som förbundskapten, att undersöka det. Tidigare har jag inte tagit det riktigt på allvar, nu var det på riktigt.

Kritik mot Janne

På resan till Milano var även förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand med. Men själva mötet om en landslagscomeback hade Janne och Zlatan själva.

Janne Andersson, landslaget
201013 Head coach Janne Andersson of the Swedish national football team during a press conference on October 13, 2020 in Lisbon. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0027

”Ibra” slutade i landslaget direkt efter EM 2016 och har sedan dess riktat svidande kritik mot både landslaget och även Janne personligen flera gånger. Där 39-åringen har varit starkt kritisk till att spelare med utländsk bakgrund bortprioriteras i landslaget och även vissa laguttagningar har fått svidande kritik.

”Jag lovar det”

Men det är inget som berör Janne Andersson.
– Jag har fått frågor kring kritiken som funnits innan. Jag har noll prestige i de här frågorna. För mig finns det inget att hålla på och titta bakåt. Nu var läget som det var och då valde jag att göra på det här sättet, säger förbundskaptenen på videokonferensen.
– Det ska vara ordning och reda hur man reder ut saker, hur man pratar men att hänga upp sig på saker som varit för ett par år sedan är ingenting som jag håller på med. Jag kör framåt och utifrån det perspektivet att han öppnade upp på ett annat sätt och då var det helt självklart att åka ner och ta det snacket.

En första kontakt är nu tagen och stridsyxan är begravd mellan Zlatan och Janne. Nu återstår det att se om vi får se en högst oväntad comeback i svenska landslaget för 39-åringen till kommande EM-turnering nästa sommar.
– Vi vet var vi har varandra. Vi kommer ha dialogen öppen. Vi får se vad det ger och om det mynnar ut i någonting framöver. Då lovar jag att jag ska tala om det, säger Janne Andersson enligt kvällstidningen.

LÄS MER: Zlatans ärliga erkännande – så nära var han att ge upp allt i somras: ”Jag sa till honom”

Få våra nyhetsbrev!