Janne Andersson får fina priset – efter Zlatans stora kritik: ”Det värmer jättemycket”

Zlatan Ibrahimovic sågade förbundskaptenen Janne Andersson.
Nu får Janne det fina priset ”Årets påverkare”.
– Det värmer, det värmer jättemycket, säger förbundskaptenen till TT.

Tidigare i höstas slog Zlatan Ibrahimovic upp stora rubriker när han gick ut offentligt och kritiserade svenske förbundskaptenen Janne Andersson hårt. Zlatan hävdade att landslaget var en sekt och att Janne valde bort spelare med utländsks härkomst.

Janne Andersson får fint pris

Kraftiga uttalanden som gjorde Janne Anderson både ledsen och besviken.
– Jag har ett jobb som många tycker väldigt mycket om och har uppfattningar kring, och jag bestämde mig för att så får det vara när jag gick in i det här jobbet. Det han tyckte den här gången får stå för honom och om någon tycker något annat en annan gång så får det stå för den, säger Janne i ett nytt uttalande till TT.

Zlatan Ibrahimovic
191008 Zlatan Ibrahimovic at a press conference at the revealing ceremony of his statue at Stadiontorget on October 8, 2019 in Malmö. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92363

Nu har svenske förbundskaptenen prisats för att verka i Fryshuset-grundaren Anders Carlbergs anda och Janne har tilldelats hans minnespris ”Årets påverkare”.
”Årets påverkare är en ledare i Anders Carlbergs anda – ett ledarskap grundat i kärlek till idrotten, tron på gruppens kraft i att stötta individen, samt inte minst en tydlig värdegrund där rättvisa och alla människors lika värde är grunden. Pristagaren leder genom trygghet, tydlighet och delaktighet. På så sätt har Janne Andersson skapat ett sammansvetsat lag som stöttar varandra i framgång och står enat i motgång. Därför är han Årets påverkare”, lyder juryns motivering till Janne.

”Det här är väldigt speciellt”

Även om Andersson inte har mycket för individuella priser inom fotbollen tar han emot den utmärkelsen med en enorm stolthet.
– Det är inte så att det har ramlat priser över mig men jag har fått några stycken i olika sammanhang, och det här är väldigt speciellt eftersom det inte handlar om fotboll eller fotbollsresultat, säger han till TT.
– Det här är mer, som jag uppfattar det, hur man upplevt att jag har utfört mitt uppdrag, vad jag står för i mitt ledarskap. Det är på så sätt väldigt hedrande och glädjande att man ser det på det sättet och vill premiera det. Jag tycker att det är jätteroligt och hedrande.

Janne Andersson
191015 Janne Andersson, head coach of Sweden thanks the supporters after the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Spain on October 15, 2019 in Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Anders Carlberg grundade Fryshuset 1984 och var en aktiv debattör i främst ungdomsfrågor. Han avled 2013 och för att hylla hans minne skapades en minnesfond. Och sedan 2016 delas varje år ut hederspriser och stipendium till personer som ”verkar i Anders Carlbergs anda”.

LÄS MER: Här är förbundskaptenen Janne Anderssons svar – efter Zlatan Ibrahimovics stora påhopp: ”Blir irriterad”