JAAAAAA! Sverige vinner nyckelmatchen mot Slovakien – tre blytunga poäng efter superdramatik

På väg mot en ny 0-0-match.
Då frälstes Sverige av en straff.
Emil Forsberg var bergsäker från elva meter – och Sverige tog tre, blytunga poäng mot Slovakien.

Att Spanien skulle styra och ställa i premiären var det många som räknade med, men att Sverige skulle vara så totalt nedtryckta i 90 minuter var svårt att föreställa sig. Sverige hade rekordlite boll, och slog rekordfå passningar inom laget – men det blev ändå 0-0 och en mycket viktig poäng med från den första omgången.

Svaga första 45

Sverige har delvis sågats enormt för sitt uppträdande i premiären, men den som räknade med fart, fläkt och tokoffensiv i den andra matchen mot Slovakien fick, åtminstone i den första halvleken, bli besvikna. De första 45 minuterna var nämligen rejält chansfattig, och Sverige hade väldigt svårt att komma till klara målchanser.

Emil Forsberg, Sverige
210618 Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Alexander Isak, Emil Forsberg, Viktor Claesson and Robin Quaison of Sweden celebrates after 1-0 during the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Sweden and Slovakia on June 18, 2021 in Saint Petersburg. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0141

Slovakien vann sin premiär mot Polen och såg bekväma i att backa hem och spela utan större risk, och de lyckades inte heller vaska fram några klara chanser i den första halvleken. I den andra halvleken fick vi se ett helt annat Sverige, med ett betydligt mer offensivt Blågult – och då kom även chanserna.

Forsberg stor hjälte

Ludwig Augustinsson tvingade den slovakiske målvakten till en av turneringens räddningar med en nick från nära håll, och kort därpå höll även ett Alexander Isak-skott på att leta sig in. Samme Isak var en stund därefter nära att bryta nollan för Sverige i mästerskapet igen då en nick gick precis över ribban. Isak fortsatte att fixa chanser, men den slovakiske målvakten storspelade – men utdelningen skulle komma.

Alexander Isak hittade fram till Robin Quaison som gjordes ner – och domaren pekade på straffpunkten.

210618 Emil Forsberg of Sweden celebrates after scoring 1-0 during the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Sweden and Slovakia on June 18, 2021 in Saint Petersburg. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0141

På förhand har det varit stora diskussioner om vem som egentligen är Sveriges straffskytt, men Emil Forsberg fick chansen att kliva fram – och bollen gick stenhårt ner i målvaktens vänstra hörn och in i mål. Sverige hade chanser att göra ytterligare mål, men Slovakien var inte helt ofarliga när de klev upp på fasta situationer.

Men matchen slutade 1-0 till Sverige, som därmed tog tre superviktiga poäng i jakten på gruppseger och avancemang.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */