Ilskan i förbundet efter fotbollsprofilernas ord om Durmaz: ”Gamla spelare som underblåser hatet”

Jimmy Durmaz fick inte bara motta hot och hat från arga svenska ”fans” i helgen.
Även en hel del fotbollsprofiler, menar SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.
”Jag blir beklämd när fd spelare, fd ledare, fd domare och fd journalister agerar på ett sätt som ger näring åt näthatare och smygrasister”, skriver han på förbundets officiella webbplats.

ANNONS: Tidsbegränsat erbjudande på 500% i välkomstbonus upp till 500 kronor! Sätt in 100 kronor – och få hela 600 kronor att spela för. Klicka här för att lägga ditt spel direkt

Senaste dagarna har svensk fotboll skakats av de rasistiska påhoppen och direkta hoten mot Jimmy Durmaz efter Tysklandsmatchen. Efter att ha orsakat frisparken som blev så avgörande mot Tyskland har Durmaz fått ta emot ett enormt hat. Men även en enorm kärlek från främst lagkamrater men även majoriteten av svenska folket som stöttat i sociala medier.

Ilskan i SvFF

Men nu visar det sig att det inte bara vara rasister och nättroll som klev över gränsen efter förlusten mot Tyskland i lördags. Även före detta spelare klev in i hatstormen mot Durmaz.
”Vi vinner som ett lag och vi förlorar som ett lag så ilskan över hur vissa i sociala medier spyr ut sin uppfattning om enskilda spelare är fullständigt oacceptabel och så långt ifrån de värderingar jag står för och den värdegrund som svensk fotboll lever efter. Jag blir beklämd när fd spelare, fd ledare, fd domare och fd journalister agerar på ett sätt som ger näring åt näthatare och smygrasister”, skriver SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson på förbundets officiella webbplats.

”Extra stort ansvar”

Nilsson menar att just gamla spelare och andra fotbollsprofiler har ett stort ansvar här.
– Även vi som framträder publikt har ett sätt att uttrycka sig som kan underblåsa och ge energi till de mörka krafterna. Man har ett extra stort ansvar om man har varit en del i idrotten och själv kanske varit utsatt. Att då blåsa under hatet genom att ge väldigt kraftig och helt ovederhäftig kritik, det ska man vara försiktig med. Det väcker i gång såna som inte sätter samma gränser och uttrycker sig helt vidrigt. Dagen efter pudlar väldigt många och ber om ursäkt. Offentliga personer, restauranger, företag, Gud vet vad. Då kanske man dagen innan skulle haft lite mer eftertanke, utvecklar SvFF-ordföranden för SportExpressen.

”Otroligt stolt”

Men sedan är Karl-Erik Nilsson så klart extra stolt över den enorma motreaktionen mot hatet. När svenska folket gemensamt gått ihop för att sätta ned foten mot rasism inom svensk fotboll.
– Jag blev otroligt glad och stolt. Vilken kraft den goda kraften kan ha när den mobiliseras. Jag har sällan sett så mycket kärlek på nätet. Det finns väldigt mycket gott där ute, och därför tycker jag att man ska vara ännu mer försiktig med det onda. Sen innebär inte det att man inte ska få kritisera. Det vill vi heller inte ha, ett samhälle som är tyst. Men man ska tänka på tonläget, säger han till kvällstidningen.

ANNONS: Missa inte! Just nu får alla nya spelare 500 procent upp till 500 kronor. Sätt in 100 kronor och få hela 600 kronor att spela för. Gäller endast via den här länken!

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Allt du behöver veta om fotbolls-VM 2018!

Jimmy Durmaz pappa efter hatstormen – och kärleken från hela landet: ”De har gett sig på fel person!”