Ikonen Jonas Therns klockrena replik – på hur Sverige skulle stoppa världsstjärnan under VM-94: "Det där…"

Ikonen Jonas Therns klockrena replik – på hur Sverige skulle stoppa världsstjärnan under VM-94: ”Det där…”

VM-kvartsfinal mot Rumänien.
Då fanns det en motståndarspelare Sverige skulle ha ett extra öga på.
En enkelt uppgift enligt Jonas Thern.

VM-sommaren 1994 är ett av Sveriges största idrottsögonblick. Det är utan tvekan den störa framgången någonsin inom fotboll, och mästerskapet har blivit en riktig klassiker.

Svenska succén

Det finns väl inte någon som inte vet om att Sverige stod för en ordentlig bragd, gick hela vägen till semifinal och löste till sist en bronsmedalj. Prestationen har gett hela laget ikonstatus, och ingen kommer någonsin att glömma den fantastiska sommaren.

940628 Fotboll, VM94, förhands: Patrik Andersson och Jonas Thern, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

En spelare som var otroligt viktig för Sveriges framgång var den centrala mittfältaren Jonas Thern. Tillsammans med Stefan Schwarz bildade han ett av hela mästerskapets bästa fältduo.

Det är många som vill hävda att Thern och Schwarz var Sveriges två viktiga spelare. Inte för att de stod för så mycket framåt, men att deras slit på mittfältet var helt avgörande för den svenska succén.

Therns toksköna replik

Efter flera bra matcher i gruppspelet och i åttondelsfinalen väntade Rumänien i kvartsfinal. Deras största hot var tveklöst superstjärnan Gheorge Hagi som var en av turneringens bästa spelare.

Det var så klart en lirare som Tommy Svensson och ledarstaben studerade extra noga. I podcasten ”Tutto Balutto” berättar Lars Lagerbäck, som då var scout för det svenska landslaget, om hur Jonas Thern, fullpumpad av självförtroende, hade lösningen på problemet Hagi.

940711 Fotboll, VM94, Sverige, förhands: Stefan Schwarz och Jonas Thern, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

– Vi hade gjort en speciell grej med Hagi i Rumänien som var väldigt dominant. När Tommy (Svensson) skulle ha genomgång hade vi några klipp. Han körde mycket dialog och ställde frågan till gruppen: ’Ska vi göra något med Hagi?’, säger Lars Lagerbäck och fortsätter:

– Då säger Jonas: ’Äh. Det där fixar Stefan (Schwarz) och jag’. 

LÄS MER: Daniel Ståhl avslöjar nu stora målet med säsongen – berättar efter nya styrkebeskedet: ”Jag ska försöka”