Ikonen Anders Limpars utspel – riktar stor kritik mot landslaget och svensk fotboll: ”Har aldrig förstått det”

Anders Limpar är imponerad över Sveriges offensiv.
Men han riktar samtidigt kritisk mot svensk fotboll.
– Jag har aldrig förstått varför man inte spelar med de bästa spelarna, säger han i podcasten ”Lundh”.

Zlatan Ibrahimovic är förvisso skadad och missar EM, men det är ändå en ruggigt stark offensiv som Sverige skickar till årets mästerskap. Marcus Berg har alltid hyllats enormt av Janne Andersson och gör det alltid bra i landslaget, samtidigt som erfarna spelare som Emil Forsberg och Victor Claesson är i bra form.

Ikonens kritik

Lägg där till att supertalangerna Alexander Isak och Dejan Kulusevski kommer från kanonsäsonger i två av Europas bästa ligor, samtidigt som Robin Quaison slagit målrekord för Mainz i Bundesliga. Det är många offensiva pjäser – men det finns bara fyra platser att slåss om, då ingen av spelarna är aktuella i en innermittfältsroll.

171120 Anders Limpar i sällskap med Lena Lind under Fotbollsgalan den 20 november 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Ikonen Anders Limpar är ruggigt imponerad av spelarna som Sverige har med i truppen, men i podcasten ”Lundh” riktar han samtidigt stor kritik mot svensk fotboll, och att man enligt honom inte vågar satsa fullt ut på offensiven.

– Genom tiderna har man vunnit med bra fotbollsspelare som kan anfalla. Självklart kan man sätta en defensiv, och den har vi i Sverige, men jag är ett stort fan av att spela med Emil Forsberg, med Dejan Kulusevski som forward och med Viktor Claesson. Jag tycker inte att man ska ställa över någon bra fotbollsspelare för att man ska spela en defensiv spelstil. Det tror jag inte att något annat land i världen gör mer än Sverige. Jag har aldrig förstått varför man inte spelar med de bästa spelarna, säger han, enligt Fotbollskanalen.

”Är ren bullshit”

Anders Limpar tar Dejan Kulusevski som exempel, och menar att han borde vara tokgiven i en startelva.

– Argumentet är oftast att en offensiv spelare inte kan försvara sig. Anfall är ju bästa försvar, så jag köper inte riktigt det. Men jag är inte heller dumdristig – ett bra försvarsspel måste man ha. Men Kulusevski spelar för fan i Juventus, han kan försvara sig. Det är inte så att han inte kan försvara sig för att han är en offensiv spelare. Det är ren bullshit. Han är en av de bättre i landslaget, han ska vara först på listan. Han ska inte sitta på bänken. Det är inte typiskt svenskt tänk som vi måste ta bort, säger han.

210605 Janne Andersson, head coach of Sweden during the international friendly football match between Sweden and Armenia on June 5, 2021 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Han riktar också viss kritik mot Janne Andersson, som han menar kan vara lite för försiktig.

– Det är lite den svenska modellen att vi vill ha hängslen, alla slags skydd vi kan ha för att vinna en match. Jag tror att vi är lite rädda för att spela anfallsfotboll, för att det ska straffa sig bakåt. Men titta på tysk fotboll, där sex-sju man anfallare. Holländsk fotboll, belgisk fotboll, engelsk fotboll, spansk fotboll… Där spelar de bästa spelarna. Så svaret på din fråga är att de är smarta tränare, de vet vilket material de har. Men jag skulle vilja skruva upp det lite och spela lite mer anfallsfotboll, för vi har ett sjukt jävla bra lag defensivt, säger han.

LÄS MER: Zlatan öppnar upp om stora besvikelsen över att missa fotbolls-EM: ”Jag föredrar att…”

Få våra nyhetsbrev!