Idrottsministern: Barcelona kan flytta till Premier League

I helgen avgörs folkomröstningen om Kataloniens framtid.
Om regionen blir självständig kan FC Barcelona lämna La Liga – och flytta till Premier League.
– Det kan bli Italien, Frankrike eller Premier League, säger Kataloniens idrottsminister Gerard Figueras.

Det är på söndag som folkomröstningen i Katalonien genomförs. Om Katalonien skulle bli självständigt är det inte bara en historisk händelse för Spanien, det skulle dessutom påverka fotbollen.

La Liga har tidigare meddelat att om Katalonien blir självständigt, så kommer de tre katalanska klubbarna Barcelona, Espanyol och Girona att kastas ur ligan.

Så vad händer då? Jo, enligt Kataloniens idrottsminister kommer då klubbarna att själva få bestämma var de vill spela.
– Om Katalonien blir självständigt kommer de katalanska lagen att få bestämma var de vill spela. I den spanska ligan eller så kan det bli i något av Italien, Frankrike eller Premier League, säger Kataloniens idrottsminister Gerard Figueras enligt Daily Mirror.

Existerar redan i dag

Det låter naturligtvis ogreppbart att ett lag som FC Barcelona plötsligt skulle dyka upp i Serie A eller Premier League.
Men Figueras påpekar att liknande upplägg redan existerar i fotbollsvärlden.
– Redan i dag finns det lag från andra länder i de nationella ligorna. Klubbar från Andorra spelar i Spanien inom både fotbollen och basketen. Monaco spelar i franska ligan, i England finns det walesiska lag. Jag tror inte att Uefa har något emot att se andra klubbar spela i andra ligor än deras hemland, säger han.