Hyllade SVT-experten Jonas Eriksson avslöjar det han ångrar mest från domarkarriären: ”Jag skäms…”

Han har dömt världens bästa spelare under många år.
Nu gör Jonas Eriksson stor succé med nya karriären som tv-expert.
– Du ska vara bäst när det gäller, säger han i en intervju med SportExpressen.

Nästan 200 internationella matcher, över 300 allsvenska matcher och utsedd till Årets domare i Sverige tre gånger. Jonas Eriksson är en av våra främsta domare genom tiderna och har fått vissla i pipan under EM 2012, VM 2014 och EM 2016 samt Europa League 2016.

Succé i SVT

Men 2018 valde han att lägga korten på hyllan och avslutade domarkarriären för gott. Efter det har vi fått se Eriksson göra hyllade framträdanden som tv-expert där han med en lugn och analyserande ton sätter sitt domarperspektiv på situationerna.

Jonas Eriksson, domare
180421 domare Jonas Eriksson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Östersund och Örebro den 21 april 2018 i Östersund. Foto: Tobias Nykänen / BILDBYRÅN / kod TN/ Cop 171

Just nu gör 47-åringen stor succé i SVT:s EM-studio som en av experterna under mästerskapet. På sociala medier har Eriksson hyllats stort och han själv kallar det för ”världens bästa sommarjobb”.
– Jag jämför det här jobbet på SVT som när jag dömde fotboll. Du ska vara bäst när det gäller. Du ska vara påläst men också kunna improvisera och hitta ögonblicket. Det finns förstås hela tiden en anspänning när du ska prata i direktsändning, men jag älskar det här. Jag går in i en bubbla, säger han i en intervju med SportExpressen.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021: Matcher, resultat och tv-tider!

”Jag skäms”

Eriksson är också imponerad av domarstandarden i EM 2021 av sina gamla kollegor.
– Den är bra, under den första omgången har det varit få gula kort och lite frisparkar. Men alla ska veta att det kommer att bli en nivåhöjning i den andra rundan när vissa lag riskerar att åka ur. Då blir det tätare, tuffare och svårare att döma, säger han i intervjun.

Jonas Eriksson, domare
210617 SVTs Jonas Eriksson i SVTs EM-studio inför en sändning under fotbolls-EM den 17 juni 2021 i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN / kod NL / NL0004

Jonas Eriksson är även aktuell med boken ”Korthuset” som släpps i höst. Där den förra toppdomaren ger en unik inblick i världsfotbollen och livet som rättskipare.

Och det finns en stor sak som han ångrar från sin egen domarkarriär.
– Jag skäms att jag inte sa ifrån vissa gånger när jag och andra blev illa behandlade. Jag och många andra lade våra liv på att bli domare, men blev många gånger behandlade som skit, säger han till kvällstidningen.

Vad tycker du om Jonas Eriksson som tv-expert? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Förklaringen: Därför saknas omtyckta Johanna Frändén i SVT:s EM-sändningar: ”Av det lilla jag sett…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!