Historiska beslutet – som hyllas av alla: Kvinnlig huvuddomare i supermatchen mellan Liverpool och Chelsea

.

Franska domaren Stéphanie Frappart fortsätter att bryta barriärer och skriva historia.
Nu står det klart att hon ska döma supermatchen mellan Liverpool och Chelsea i supercupfinalen.
Ett historiskt beslut då Frappart blir den första kvinna att döma en stor Uefa-match för herrar.

Hon skrev historia när hon dömde herrmatchen Amiens-Strasbourg i Ligue 1 i våras. Nu fortsätter 35-åriga Stéphanie Frappart att skriva historia inom herrfotbollen.

Första kvinnliga domaren

Inför kommande säsongen är Frappart en del av det permanenta domarteamet i franska högstaligan och om två veckor kommer fransyskan att göra sin största match i karriären. I dag blev det klart att Uefa tilldelat 35-åringen supercupfinalen mellan Europa League-vinnaren Chelsea och Champions League-vinnaren Liverpool.

Stéphanie Frappart, domare
150408 Domare Stephanie Frappart under fotbollslandskampen mellan Sverige och Danmark den 8 april 2015 i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / Cop 106

Supermatchen kommer att spelas på Besiktas Park i Istanbul 14 augusti och för första gången någonsin kommer en kvinnlig domare vara huvuddomare i en stor Uefa-match för herrar. Det blir även ett helkvinnligt domarteam.

Hon hyllas nu av alla

Frappart får till sin hjälp de assisterande domarna Michelle O’Neal, Irland, och Manuela Nicolosi, Frankrike. Samma trio dömde sommarens VM-final mellan USA och Nederländerna i början av juli.
– Hon har kunnandet att döma på den största scenen, vilket hon visade vid årets VM-final. Jag hoppas att den här matchen i Istanbul ska ge henne ännu mer erfarenhet när hon går in i den främsta tiden i sin domarkarriär, säger Uefas domarchef Roberto Rosetti i ett uttalande.

Liverpool
190601 Mohamed Salah of Liverpool celebrate with tema mates after scoring 0-1 during the UEFA Champions League final between Tottenham and Liverpool on June 1, 2019 in Madrid.
Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92302

När Rosetti meddelade nyheten om Frappart på domarkonferensen i Zagreb, Kroatien, möttes han av stående ovationer från publiken.
– Som organisation lägger vi stor vikt vid att utveckla damfotbollen inom alla områden. Jag hoppas att skickligheten och fliten som Stephanie har visat under sin karriär för att nå den här nivån kommer att inspirera miljoner flickor och kvinnor över Europa och visa dem att det inte ska vara några barriärer för att nå sin dröm, säger Uefa-presidenten Aleksander Ceferin i ett officiellt uttalande.

LÄS MER: Zlatan i nytt blåsväder – straffas för filmning: ”Det där är patetiskt av Ibra”

Rekordövergången klar: Jordan Larsson flyttar till storklubben – så MYCKET får IFK Norrköping!