Historiska beslutet av stormakten Brasilien – lika löner för damer och herrar: ”Enorm respekt”

Australien, Norge och Nya Zeeland har redan gjort det.
Nu tar även stormakten Brasilien ett historiskt beslut.
Genom att ge lika stor lön till både herrarna och damerna i fotbollslandslagen.

Brasilien är världens mest framgångsrika nation inom världsfotbollen. Nu har stormakten tagit ett historiskt och mycket respektfullt beslut.

Brasiliens beslut

I dag blev Brasilien det fjärde landet i världen att införa lika lön för både herr- och damlandslaget i fotboll. Det innebär att både herrarna och damerna kommer att få jämställd ersättning i samband med landslagssamlingar och mästerskap.

Marta, Brasilien
Brazil’s Marta celebrates with teammates after scoring her side’s first goal during the Women’s World Cup Group C soccer match between Italy and Brazil at the Stade du Hainaut in Valenciennes, France, Tuesday, June 18, 2019. (AP Photo/Michel Spingler)

Tidigare har även Australien, Norge och Nya Zeeland beslutat om lika lön för herr- och damlandslagen.
– Nu finns det inga könsskillnader längre, CBF (det brasilianska fotbollsförbundet) behandlar män och kvinnor lika, säger brasilianska fotbollförbundets ordförande Rogerio Caboclo enligt nyhetsbyrån AFP.

”Enorm respekt” 

Initiativet hyllas nu stort runt om i världen och flera svenska landslagsspelare har uttryckt sitt beröm på sociala medier.
”Enorm respekt till Brasilien”, skriver Magdalena Eriksson på Twitter.

Pia Sundhage, Brasilien
190609 Pia Sundhage, former head coach of Swedish national women football team during a training session on June 9, 2019 in Rennes. Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / Kod SH / 180063

Även landslagsmålvakten Hedvig Lindahl har en längre utläggning på Twitter om hur oerhört viktigt det här beslutet faktiskt är.
”När man representerar ett landslag så är det ofta en verksamhet finansierad av statliga medel och därför är det viktigt med lika lön för lika arbete. När nu länder inser potentialen med investeringar i sin damfotboll så är det så klart viktigt att man hakar på. Sverige har varit duktiga på att tidigt ge bra förutsättningar vad gäller allt kring fotbollen. Tränare, resor, hotellkvalitet, sjukgymnast på plats osv. Men då världen nu tar stora steg så har vi ett val. Hänger vi på eller är vi nöjda med att i framtiden inte vara med i toppen? Lika lön för lika arbete i landslaget är det tydligaste sättet att visa att vi satsar på vår damfotboll i vårt land. Därför är det här viktigt, tycker jag”, skriver hon.

Brasiliens damlandslag tränas just nu av svenska Pia Sundhage, som tidigare var framgångsrik förbundskapten för Sveriges landslag. Sundhage har ännu inte uttalat sig om det historiska beslutet.

LÄS MER: VM 94-profilen öppnar upp om otäcka sjukdomen: ”Det var hemskt – jag låg helt hjälplös”

Få våra nyhetsbrev!