Helt otroliga sågningarna av svensken – efter historiska krossen mot Norge i EM: ”Det sämsta jag någonsin sett”

Norge var i chock.
Förlusten mot England är den största i EM-historien – och det är en svensk som får skulden.
”Den sämsta matchcoachning jag sett”, skriver TV2:s expert Yaw Ihle Amankwah. 

Norge fick en bra start på årets EM och det var aldrig ens nära något poängtapp i mötet mot Nordirland, som man besegrade med 4-1. England har tillsammans med Norge tippats vara ett lag som kan gå riktigt långt i årets mästerskap, och det var således svårt att förutse en vinnare inför måndagens möte mellan lagen.

Svensken sågas

Men det skulle sluta med en historisk förnedring. Redan efter en kvart ledde hemmalaget med 2-0, och i den 41:a minuten gjorde Manchester City-stjärnan Ellen White sitt andra mål i matchen fram till helgalna 6-0(!). Matchen slutade till slut 8-0, och en större segermarginal har aldrig funnits i EM.

220711 Head coach Martin Sjögren of Norway ahead of the UEFA Women’s Euro 2022 group stage match between England and Norway on July 11, 2022 in Brighton. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Martin Sjögren är förbundskapten för Norge, och efteråt är det svensken som får kritiken för förlusten. Han sågas framför allt för hur han lät siffrorna dra iväg, och att han inte gjorde några byten före halvtid.

”Historiens sämsta matchcoachning”, skriver norska TV2:s expert Yaw Ihle Amankwah.

”Aldrig sett något liknande”

I Norge var man mer eller mindre i chock, och experterna fick knappt fram ord över förlusten.

– Det är direkt pinsamt. Inte i min vildaste fantasi hade jag sett för mig att det kunde bli så här, säger NRK-kommentatorn Andreas Stabrun Smith, som fick medhåll av experten Carl-Erik Torp.

– Det är rätt och slätt småtjejer mot seniorer. Det är trist att se.

220711 Head coach Martin Sjögren and Ada Hegerberg of Norway look dejected after the UEFA Women’s Euro 2022 group stage match between England and Norway on July 11, 2022 in Brighton. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

I Norge pratas det nu om att förtroendet för Martin Sjögren kan vara förbrukat, och att man får svårt att resa sig från den förödmjukande förlusten.

– Det är något av det pinsammaste jag sett från ett norskt landslag. Totalt utan offensivt spel. Lika totalt utan defensiv struktur – och på det så ser många av spelarna livrädda ut. Det kan omöjligt bli värre, säger experten Lars Tjärnås.

Journalisten Aleksander Schau tar det ännu längre:

– Jag har ganska bra minne, och jag närmar mig 48 år. Jag har varit idrottstokig sedan jag var 4-5 år. Av allt som det norska landslaget gjort: Fotboll, handboll, bandy, idrott, all paraidrott – så har jag aldrig sett ett norskt landslag lika förnedrat. Detta var en ren skräckfilm.

LÄS MER: Så har Lasse Granqvist ändrat sin kommentering helt – för att minska hatet i samhället: ”Finns en påverkan”