Hedvig Lindahls fina svar inför EM-slutspelet – därför vill målvakten slå(!) en straffspark: ”Bättre det än att…”

Nu börjar slutspelet.
Så även möjligheterna för Sveriges matcher att gå till straffläggning.
Då vill Hedvig Lindahl kliva fram och lägga.
– Det kanske är bättre att jag misslyckas än någon ung tjej, säger målvaktsstjärnan till DN.

Sverige har planenligt tagit sig till EM:s slutspel, men det var inte direkt övertygande under gruppspelets två inledande matcher. Men efter klara 5-0 i den tredje och sista matchen i gruppen stod Sverige som gruppsegrare, och nu väntar Belgien.

Vill slå straff

På pappret är det ett drömmotstånd för Sverige – Belgien har aldrig varit i kvartsfinal i EM förut – men i ett slutspel kan allt hända. Förra året var Sverige spelförare i OS-finalen mot Kanada, men då blev det strafförlust. Detta trots att Sverige har en av världens bästa straffmålvakter i Hedvig Lindahl.

220713 Goalkeeper Hedvig Lindahl of Sweden ahead of the UEFA Women’s Euro 2022 group stage match between Sweden and Switzerland on July 13, 2022 in Sheffield. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Lindahl visade bland annat upp det under vinterns Algarve Cup, då hon i finalen blev stor hjälte dels genom att rädda den avgörande straffen, men dels för att hon precis innan gjort mål själv. Lindahl började faktiskt sin karriär som just forward för många år sedan, men hon vill lägga om Sverige skulle hamna i en liknande situation i årets slutspel.

– Skulle det bli så att det krävs är det klart att jag skulle ta den för laget. Inte för att jag tror att han vill ha mig som första straffskytt, men om det är så att folk blir rädda och absolut inte vill kan jag göra det, säger hon till DN.

”Bättre att jag misslyckas än…”

Lindahl menar dessutom att det finns ett annat värde i att lägga straff – nämligen att skydda yngre och mer orutinerade spelare.

– Det finns ju ett gäng utespelare som säkert kan göra det väldigt mycket bättre än vad jag kan, men om det känns känslomässigt jobbigt för någon så har ju jag varit med ett tag. Det kanske är bättre att jag misslyckas än någon ung tjej, säger hon.

220713 Goalkeeper Hedvig Lindahl of Sweden ahead of the UEFA Women’s Euro 2022 group stage match between Sweden and Switzerland on July 13, 2022 in Sheffield. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Lindahl har dock inte pratat med förbundskapten Peter Gerhardsson om det hela, och förhoppningsvis slipper Sverige hamna i en straffläggning. Men Lindahl hoppas att tränaren vet att hon är redo.

– Det står väl kvar tänker jag, som när man skriver i skolsalen: ”Låt stå.” Men kanske måste jag påminna honom, säger Lindahl.

LÄS MER: Fotbollsvärlden älskar underbara bilderna på Alexander Isak – unga supportern kan inte hålla tillbaka tårarna