Här tar brasselegendaren Ronaldinho ut sin absoluta drömelva – och bjuder på flera jätteskrällar

Ronaldinho var under några år världens bästa fotbollsspelare.
Han har dessutom spelat med, mot och upplevt några av tidernas främsta.
Men när han tar ut sin absoluta drömelva från Champions League bjuder han på en hel del skrällar.

Alla som tittade på fotboll under mitten av 2000-talet kommer för alltid att minnas Ronaldinho. Brassen kunde göra allt med en fotboll – och gjorde det alltid med ett leende på läpparna.

Otroliga drömelvan

Han dominerade på vänsterkanten i Barcelona, och med sitt passningsspel, dundrande skott och framför allt bländande teknik så var han omöjlig att inte älska. 2005 tilldelades han Ballon d’Or, priset till världens bästa spelare, och med Barcelona vann han allt som går att vinna.

Ronaldinho
080819 OS 2008, fotboll, semifinal, Argentina – Brasilien: Ronaldinho, Brasilien, är uppgiven. © Bildbyrån – 70800

Under åren hann Ronaldinho spela med och mot några av tidernas bästa fotbollsspelare, så när han för något år sedan presenterade, för Independent, sin absoluta dröm-elva som spelat i Champions League var det naturligtvis stora namn med. Men det var även en del skrällar.

Se den otroliga elvan:

Gianluigi Buffon:
”Det har funnits bra målvakter under min era men Buffon är med i min elva för sin jämna nivå. Många målvakter har haft stunder med dålig form, men Buffon har under så lång tid varit på så hög nivå.”

Cafu:
”Man blir inte den mesta spelaren i Brasiliens historia utan att vara speciell. Jag var så glad när han äntligen vann Champions League med Milan, för om tidernas bästa högerback inte vinner den största klubblagstrofén är det inte rätt.”

John Terry:
Barcelona hade några tuffa matcher mot Chelsea, och jag förstår varför Terry var så viktig för dem. Han är tuff att spela mot och är en fantastisk ledare, en sån ledare man behöver på den här nivån.”

Paolo Maldini:
”En av de bästa försvararna i Champions Leagues historia, men ännu imponerande är att han med boll inte såg ut som en försvarare, utan som en elegant mittfältare.”

Roberto Carlos:
”Skulle vara värd att ha med i vilket lag som helst bara för frisparkarna, men förutom det är han en av de bästa vänsterbackarna någonsin. Så viktig i alla Real Madrids CL-vinster.”

Claude Makelele:
”Försvarare känner sig trygga med honom framför sig, anfallarna känner sig trygga med honom bakom sig. För mig är han den bästa någonsin på att skydda sitt försvar. Man såg honom aldrig göra en dålig match.”

Frank Lampard:
”Jag sa till Frank Rijkaard att Barcelona borde värva Lampard, men han ville inte lämna Chelsea. Jag är säker på att de ändå inte släppt honom, för han var en av de bästa i Europa. Hans målsnitt från mittfältet är imponerande.”

Kaka:
”Det funkade inte för honom i Real Madrid, men man får inte glömma vilken spelare han var i Milan – den riktiga Kaka. Under två, tre säsonger så var han den bästa i världen, det fanns inget som han inte kunde.”

Lionel Messi:
”Jag har vunnit allting, det finns ingenting jag kan ångra. Men jag önskar verkligen att jag kunde spela mer med Messi i Barcelona. Det finns inga ord att beskriva honom med; han är magisk.”

Ronaldo Nazario:
”Han var idol och sen så fick jag spela – och vinna – ett VM med honom. Den mest kompletta anfallaren som någonsin kommer att finnas. Det är nästan otänkbart att han inte vunnit Champions League.”

Thierry Henry:
”Min nära vän som jag spelade med i Barcelona, och det var nära att vi gjorde det även i MLS. En mardröm för försvararna – han var snabb, hade bra teknik och var stark.”