Hamréns stora sorg efter mardrömsveckan – med pappans död och missat EM: "Varit svåra dagar"

Hamréns stora sorg efter mardrömsveckan – med pappans död och missat EM: ”Varit svåra dagar”

En fruktansvärd mardrömsvecka för Erik Hamrén.
Nu öppnar förbundskaptenen upp om tuffa känslorna efter pappans bortgång och avskedet till Island.
– Det har varit svåra dagar, säger han till isländska sajten Fotbolti.net.

För en vecka sedan missade Island nästa sommars fotbolls-EM med minsta möjlig marginal. Ända till den 88:e matchminuten ledde man mot Ungern på bortaplan med 1-0.

Hamréns sorg

Sedan gjorde ungrarna två mål på fyra minuter och snuvade Island på EM-biljetten. Ett mycket tungt resultat för svenske förbundskaptenen Erik Hamrén som avgick direkt efter matchen.

Erik Hamrén, Island
190111 Head coach Erik Hamrén of Iceland during the international friendly football match between Sweden and Iceland on January 11, 2019 in Doha. Photo: Niklas Larsson / BILDBYRÅN / kod NL / 44174

Sedan dess har det varit en oerhört tung vecka för Hamrén. På söndagen när Island mötte Danmark i en träningsmatch kom nästa tuffa besked att 63-åringens pappa Per Hamrén gått bort.

Därför spelade isländska landslaget med svarta sorgband i Nations League-matchen mot England på onsdagskvällen. Matchen slutade 0-4 och det var även Hamréns allra sista match som förbundskapten för Island.

”Svåra dagar”

Nu öppnar svensken för första gången upp om mardrömsveckan.
– Det har varit svåra dagar, säger han till isländska sajten Fotbolti.net när han börjar att prata om det fotbollsmässiga.  
– Förlusten mot Ungern var svår för alla, så vi klarade oss bra mot Danmark. Men i dag (i går) var det inte tillräckligt bra. Det har verkligen varit en känslomässig dag. 

Det är ännu oklart vad som händer härnäst för Hamrén. Han erkänner själv att han inte varit i kontakt med några klubbar eller landslag än.

Erik Hamrén, Island
190111 Head coach Erik Hamrén of Iceland ahead of the international friendly football match between Sweden and Iceland on January 11, 2019 in Doha. Photo: Niklas Larsson / BILDBYRÅN / kod NL / 44174

Men först måste han ta hand om en begravning.
– Jag vet inte vad som händer framöver. Jag åker till min fru i morgon och vi börjar förbereda min fars begravning. Men jag har inte pratat med någon klubb eller något landslag, säger han till fotbollssajten.

”Varmt minne”

Hamrén berättar i intervjun att han känner en stor tacksamhet över tiden  i Island. Och om han får välja ut ett favoritögonblick så är det EM-kvalvinsten mot Turkiet i juni förra året.

När Island vann med 2-1 mot ett Turkiet som just hade slagit självaste Frankrike och EM-drömmen levde i allra högsta grad.
– Jag kommer aldrig glömma när vi firade med fansen efteråt. Det är ett varmt minne jag har, säger svenske 63-åringen.

Två år i Island

Erik Hamrén tog över som förbundskapten för Island 2018, efter att laget spelat sitt allra första fotbolls-VM. Men han lyckades inte ta skrällandslaget till sitt tredje raka stora mästerskap.

Tidigare har Hamrén varit förbundskapten för Sveriges A-landslag 2009-2016 samt tränat klubbar som Rosenborg, Aalborg, Örgryte, AIK och Degerfors. Frågan är om han fortsätter som förbundskapten i ett annat landslag eller återvänder till klubblagsfotbollen igen.

LÄS MER: Forskning visar: Skidåkare tål smärta mycket bättre än fotbollsspelare

Få våra nyhetsbrev!