Glenn Hysén rasar efter derbyskandalen – här är legendarens krav

.

Göteborgsderbyt mellan Gais och IFK Göteborg skulle bli en stor fest.
Det slutade med mängder av raketer, en skadad målvakt och avbruten match.
Nu ryter fotbollsprofilen Glenn Hysén ifrån – och kräver att svensk fotboll agerar.

IFK Göteborg och Gais lottades i samma grupp i Svenska cupen. Mötet under måndagskvällen var det första sedan 2012, närmare bestämt på 2 345 dagar.

Avbröts efter skandal

Efter en sprakande första halvlek med både målchanser, närkamper och häftig inramning från fansen fick sig matchen en dyster vändning.

I inledningen av andra halvlek sköt IFK Göteborg-fansen på ena kortsidan mängder av raketer och bengaler vilket gjorde att matchen tillfälligt avbröts.

Gais-målvakten: ”Har jävligt ont”

Efter en timme kom beskedet att matchen avbröts och skulle återupptas inför tomma läktare på tisdagseftermiddagen klockan 14.00.

Strax innan lunch lämnar dock Gais beskedet att man inte vill spela och kräver att tilldömas segern med 3-0.
– Gais samlande känslomässiga uppfattningen är att allt annat än att klubben tilldöms segern med 3-0 vore en förlust för fotbollen och en acceptans för gårdagens omfattande ordningsstörningar, säger klubbdirektören Erik Bergkvist i en kommentar på klubbens hemsida.

Gais-målvakten Marko Johansson hamnade mitt i kaoset på Bravida Arena och drabbades av en hörselskada.
– Jag kommer inte till spel i dag. Det går inte. Det tjuter fortfarande i örat och jag har jävligt ont i huvudet. Har inte kunnat sova något i natt, säger Johansson till Sportbladet.

Glenn Hysén rasar

De ansvariga för raket- och bengalkaoset får ta emot stenhård kritik både i expertspalter och på sociala medier efter matchen.

Nu ryter även IFK-legendaren Glenn Hysén ifrån.
– Sy in dem för fan. Här går folk och väntar på ett derby som inte ägt rum på år och dar och så ställer folk till det så här, jag fattar inte hur man kan göra något sånt, saknar de hjärnor eller?, säger han till GT och fortsätter:
– Jag fattar inte hur de kan förflytta sånt inne på arenan? Finns det ingen säkerhet över huvudtaget eller?, säger Hysén.

Glenn Hysén blir intervjuad inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Malmö FF den 4 november 2018 i Göteborg. .Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Pyroteknik har varit ett inslag, trots att det inte är lagligt, på läktare runt om i landet under flera år. Allra senast ifjol testades en kall bengal i Danmark men huruvida det blir aktuellt att godkännas i Sverige är i dagsläget oklart.

”Säkerheten måste komma först”

Glenn Hysén säger att han själv uppskattar bengaliska eldar när det sköts på ett kontrollerat sätt.

Samtidigt kräver han att Svenska fotbollförbundet måste ta i med hårdhandskarna för att stärka säkerheten.
– Det är bara att sätta till alla metoder som finns enligt mig, säkerheten måste komma först. Gör det som krävs, tuffaste metoderna som finns. Jag skiter i om jag måste bli kontrollerad en gång extra, bara den här typen av skit försvinner, säger Hysén till GT.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Här bryter Tomas Brolin ihop – tröstas av Gunde efter känslosamma bilderna

Här förlorar Glenn Hysén i padel – och tappar det fullständigt

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);