Fotbollsikonen Davor Šuker sköt ett VM-brons till Kroatien och blev nationalhjälte – det hände sen

Davor Šuker är en av Kroatiens främsta spelare genom tiderna och blev en riktig ikon i fotbollsvärlden. Den före detta anfallaren la skorna på hyllan 2002 och har sedan dess bland annat varit president för det kroatiska fotbollsförbundet. Det hände sen.

Davor Šuker är född och uppvuxen i Osijek i Jugoslavien, och det var där han tog sina allra första kliv som fotbollsspelare. Han var en av klubben Osijeks största talanger och slog redan som 18-åring in sig i klubbens A-lag år 1984.

Makalösa karriären

Där spelade Šuker i hela fem säsonger innan han värvades av den kroatiska storklubben Dinamo Zagreb, som blev ett litet mellansteg innan hans stora äventyr i de allra största europeiska klubbarna startade.

Kroaten representerade bland andra Sevilla, Real Madrid och Arsenal där han var en riktig notorisk målskytt och smällde exempelvis in 76 kassar på 153 matcher i den förstnämnda klubben. Men det var däremot i det kroatiska landslaget som Šuker skulle fira sin allra största framgångar.

980614 Davor Suker, Kroatien © Bildbyrån

Visst, han har en La Liga-titel, Spanska supercupen och en Champions League-titel på meritlistan men dessa framgångar går knappt att mäta med vad hans Kroatiens uppnådde under fotbolls-VM 1998.

Davor Šuker var högst bidragande till att Kroatien, då, nådde sin högsta milstolpe någonsin med ett brons. Han var helt fenomenal genom hela turneringen och var hela nationens stora hjälte när han vann mästerskapets skytteliga och sköt bronset till Kroatien.

Blev fotbollspresident

Davor Šuker spelade sin allra sista tävlingsmatch säsongen 2002/03 med 1860 München i Bundesliga, vilket blev den sista klubben som kroaten representerade.

År 2012 fick Davor Šuker rollen som president över det kroatiska fotbollsförbundet. En roll han hade hela vägen fram till förra sommaren då han fick lämna sitt uppdrag. Den tidigare anfallaren firade även här stora framgångar då Kroatien nådde hela vägen till en VM-final 2018 under hans ledning, och silvret är numera landets största fotbollsmerit genom tiderna.

980614 Davor Suker, Kroatien © Bildbyrån

Efter avskedet från Kroatiens fotbollsförbund har Davor Šuker hållit sig till det tysta. Men han driver bland annat en fotbollsakademi i Zagreb och i andra kroatiska städer.

LÄS MER: Ikonen Bojan Krizaj knäppte av pjäxorna och försvann – så gick det sen för Ingemar Stenmarks stora rival