Europas storklubbar överens: Vill slopa bortamålsregeln

Europas storklubbar överens: Vill ta bort omtalade regeln helt

I 53 år har bortamålsregeln funnits i Uefas turneringar. Men nu kan den vara på väg bort.
Flera av Europas främsta tränare vill ha bort regeln helt och hållet.

I dagarna hölls det årliga mötet med Uefas storlagstränare i schweiziska Nyon. Enligt nyhetsbyrån Reuters medverkade namn så som Carlo Ancelotti, Unai Emery, José Mourinho och Thomas Tuchel, och diskuterade framtiden för europeisk fotboll.

En av frågorna var samtliga tränare överens om. En regel ska bort.

Arsenals nye manager Unai Emery deltog i mötet. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

”Slopa bortamålsregeln”

Reuters rapporterar att tränarna vill slopa bortamålsregeln, som infördes av Uefa 1965. I praktiken innebär den att det laget som har gjort flest bortamål vid ett oavgjort resultat över två matcher går vidare till nästa utslagsomgång.

Men i framtiden kan den alltså försvinna.
– Tränarna tycker inte att det är lika svårt att göra mål på bortaplan som det var förr i tiden. Så de tycker att regeln borde ses över och det är vad vi kommer göra, säger Uefas vice generalsekreterare Giorgio Marchetti enligt Reuters och fortsätter:
– De anser att fotbollen har förändrats och att vikten av bortamål inte är samma som för många år sedan när regeln introducerades.

Malmö slogs ut mot ungerska Vidi på grund av bortamålsregeln. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Vill synka transferfönstret

De europeiska topptränarna konstaterar att bortamålsregeln inte fyller sitt syfte. Tanken med den är bland annat att uppmuntra bortalaget att spela offensiv fotboll istället för att fokusera på försvarsspel. Men i stället anser tränarna att regeln istället leder till att hemmalaget spelar defensivt i rädsla för att släppa in kostsamma mål.

Förutom detta diskuterades även transferfönstrets utformning i Europa. Här anser tränarna att samtliga ligor borde gå samma väg som England och Italien har gått, det vill säga att stänga fönstret innan säsongen drar igång. Giorgio Marchetti säger till Reuters att Uefas styrelse kommer ta upp tränarnas önskemål.

Vill du ha det som vanligt eller ta bort bortamålsregeln? Lämna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!

LÄS MER: Janne Anderssons skarpa kritik – efter stora förändringen: ”Ser ingen lösning”

Svenska jätteilskan – efter VM-avancemanget: ”De borde skämmas!”