Engelsmännen har valt ut de 100 bästa fotbollsspelarna någonsin – en(!) svensk tar plats på mäktiga listan och det är inte Zlatan

Sverige har producerat en några duktiga fotbollsspelare.
När fotbollssidan FourFourTwo rankar de 100 bästa spelarna genom tiderna finns en med.
Nej, det är inte Zlatan Ibrahimovic.

Sverige är sannerligen inte det största fotbollslandet i världen. Vår talangproduktion och fotbollshistoria har svårt att matcha riktiga fotbollsländer som Brasilien, Argentina, Italien och England. Men visst har vi lyckats få fram en hel del duktiga fotbollsspelare genom åren.

Ingen Zlatan

Vem kan glömma Gunnar Gren och Nils Liedholm som hade sin storhetstid på 40- och 50-talet. Genom åren har spelare som Nacka Skoglund, Kurt Hamrin, Torbjörn Nilsson och Tomas Brolin satt sin stämpel på svensk fotboll. De följdes upp av Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg.
Och mannen som nog är allas första tanke på frågan vem som är den bästa svenska fotbollsspelaren genom tiderna – Zlatan Ibrahimovic.

Artikeln fortsätter efter bilden.

230321 Zlatan Ibrahimovic of the Swedish national football team, during a press conference on March 21, 2023 in Stockholm. Photo: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / JN0105

Det engelska fotbollsmagasinet och numera fotbollssajt FourFourTwo har listat de 100 bästa fotbollsspelarna genom tiderna.
”Det här är det kompletta kompendium av karaktärer som spelade hjältar eller skurkar under tiden. Varje man som har haft ”bäst genom tiderna”-status i ögonen på vilken betraktare som helst: det definitiva hundratal av de bästa fotbollsspelarna att någonsin bevärdiga gräset”, skriver de.

Listan kryllar av spelare från tidigare nämnda fotbollsgalna länder. Ett utdrag av namn på listan är Garrincha, Paolo Maldini, Marco van Basten och Gerd Müller. Men även en svensk tar sig in på listan, och det är ingen av de ovannämnda svenskarna.

Bästa svensken

På plats 64 på FourFourTwos lista återfinns nämligen Gunnar Nordahl.
Han placeras ovanför stora namn som Ronald Koeman, Cafu, Eric Cantona, Alan Shearer och Roberto Carlos.

Nordahl var en tredjedel av Gre-No-Li, den fotbollsspelande svensktrio som återfanns i AC Milan under flera år i slutet av 40-talet och början på 50-talet. De två andra spelarna var tidigare nämnda Gunnar Gren och Nils Liedholm.
Grabben från Hörnefors i Norrbotten var också otrolig i det svenska landslaget där han gjorde 43 mål på 33 matcher, och var en avgörande spelare vid OS-guldet 1948.

Artikeln fortsätter efter bilden.

910601 Fotboll, Sverige : Gunnar Nordahl. © Bildbyrån – 15413

Nordahl spelade innan Milan för Degerfors och Norrköping, och avslutade i Karlstad efter en kort sejour i Roma.
”Med 210 mål i Serie A är Nordahl en av Milans bästa målgörare någonsin, och ingen kan någonsin komma nära hans bedrift. Den kraftfullt byggda svensken toppade skytteligan i Italien fem gånger på sex år mellan 1950-1955, även det en oslagbar prestation”, motiverar FourFourTwo Nordahls placering på listan.

LÄS MER: Zlatan tar förstaplatsen före både Leif GW Persson och Kungen på prestigefulla listan av svenska folket

Topp 10 på listan

10. George Best (England)

9. Ronaldo (Brasilien)

8. Alfredo di Stefano (Argentina/ Spanien)

7. Franz Beckenbauer (Västtyskland)

6. Zinedine Zidane (Frankrike)

5. Johan Cruyff (Nederländerna)

4. Cristiano Ronaldo (Portugal)

3. Diego Maradona (Argentina)

2. Pele (Brasilien)

1. Lionel Messi (Argentina)

LÄS MER: Thomas Ravellis vädjan till Zlatan Ibrahimovic efter karriärens slut – uppmanar nu Ibra: ”Tänk dig för”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev