Den gången Zlatan satte hela Sverige i extas – och skickade en oväntad passning till VM 1994-hjältarna

Zlatan Ibrahimovic gjorde ett av EM:s snyggaste mål någonsin.
Sen skickade han en passning – till VM 1994-gänget.

Det är en av de riktigt klassiska EM-matcherna i svensk fotbollshistoria. Sverige åkte till EM 2012 med stora förväntningar, men det blev ett stort fiasko, där små marginaler avgjorde i gruppspelet.

Makalösa målet

I den första matchen väntade värdnationen Ukraina, och det började så bra för Sverige då Zlatan Ibrahimovic stötte in ett inspel från Kim Källström. Men storstjärnan Andrij Sjevtjenko gjorde sitt allra sista stora mästerskap, och han skulle få fira ordentligt. Mot Sverige höll han sig framme två gånger om, och när han fick skallen på hörna när ställningen var 1-1 så fick han in bollen mellan stolpen och svensk spelare med minsta möjliga marginal, och Sverige fick noll poäng med sig från öppningsmatchen.

Foto: SVT

I den andra matchen mot England var det svängigt värre, men efter svagt försvarsspel, och bland annat ett skott som styrdes på svensk spelare och in i mål, så blev noll poäng även i match två. I match tre väntade giganten Frankrike – men plötsligt spelade Sverige som sällan skådat tidigare. Zlatan Ibrahimovic fick i matchen även göra det som enligt många är Sveriges snyggaste mästerskapsmål någonsin, och nyligen rankade sajten fourfourtwo målet som det fjärde snyggaste i EM-historien.

Passningen till tidigare landslag

Ibrahimovic mötte ett inspel med en slängande volley, otagbart för Hugo Lloris i mål och Sverige vann sensationellt nog matchen med 2-1. Hur mycket vinsten betydde för det svenska laget och de tiotusentals på plats var tydligt på bilderna, och efteråt firade spelarna som att de tagit sig långt i turneringen – trots att det faktiskt var över för den sommaren. I den efterföljande EM-krönikan, som sändes på SVT, förklarade Ibrahimovic vad det betydde.

– Det var en fantastisk upplevelse, det måste jag säga. Om man ser det lilla Sverige spela ut Frankrike, precis som vi ville, sa han.

120619 Fotboll, EM 2012, Sverige A – Frankrike: Zlatan Ibrahimovic, Sverige, skjuter in 1-0. Philippe Mexes och Hugo Lloris, målvakt, Frankrike, kan inte stoppa honom. © Bildbyrån

Men det var en annan grej som betydde mycket för Ibrahimovic. Det var nämligen, enligt egen utasgo, första gången Sverige knäckte en riktigt stor nation. Han passade därför på att skicka en passning till VM 1994-hjältarna, som under sitt bronsäventyr vann mot Ryssland, Saudiarabien, Rumänien (på straffar) och Bulgarien.

– Jag tror att det var första gången vi vinner över en stor nation i ett slutspel, och då tänker jag också på VM, USA, sa han.

Zlatan fortsatte:

– Många kommer säga efter den här intervjun att jo, jo, Sverige var ju redan utslaget, de hade inget att spela för, det är mycket enklare att spela då, men samtidigt vann vi ändå, mot en stor nation. Kunde vi gjort det bättre? Absolut, vi åkte ur en turnering, det är klart vi kan göra det bättre, mycket bättre.

LÄS MER: Nu har de 50 snyggaste EM-målen någonsin tagits ut – och hela fem Blågula fullträffar tar sig in på listan

Få våra nyhetsbrev!