Den gången Thomas Ravelli stod för tidernas största idrottsögonblick

Det är ögonblicket som ingen svensk glömmer.
Svenska folket satt uppe mitt i natten sommaren 1994.
När Thomas Ravelli blev odödlig i svensk sporthistoria.

Klockan var mitt i natten när Sverige och Rumänien spelade om vilka som skulle nå en VM-semifinal där Brasilien väntade. I dag för 22 år sen kunde den svenska publiken bevittna hur Tomas Brolin satte dit bollen i mål efter en riktigt klassisk frisparksvariant. Många trodde då att semifinalen var säkrad – men rumänerna ville annat. I den 88 minuten kunde Florin Raducioiu sätta dit 1-1 och matchen gick till förlängning.

Väl där gjorde samma Raducioiu 2-1 till rumänien och hoppet om en VM-semifinal såg väldigt mörk ut för svensk del. Det krävdes 115 minuter spel innan nickspecialisten Kennet Andersson kunde förlösa det svenska jublet på läktaren med sitt viktiga 2-2 mål. Straffläggning väntade och vi vet alla hur det slutade…

Här kan du uppleva straffdramatiken igen:

Sverige - Rumänien ; VM94; Straffläggningen

Henrik Larsson kliver fram och sätter dit sin straff i den avgörande rundan. Efter det följer några riktigt nervösa minuter innan Miodrag Belodedici kliver fram och ska ta straffen. Resten? Ja det är svensk idrottshistoria. Sverige var klart för semifinal i VM och år 2001 tilldelades Thomas Ravellis straffräddning priset för Tidernas Idrottsögonblick i Globen.

Dela artikeln om du också älskar det här ögonblicket!