Den gången Ralf Edström hade lite för roligt i direktsänd radio

Den gången Ralf Edström hade lite för roligt i direktsänd radio

Ralf Edström har varit med och kommenterat mängder av häftiga matcher. Men den här gången blev han nästan själv huvudrollsinnehavaren.
När Radiosportens chef Tommy Engstrand lyssnade på matchen mellan Sverige och Spanien var Ralf Edström expert. Men var han inte lite väl glad och energisk?

Ralf Edström hade en lång och framgångsrik fotbollskarriär. Forwarden har två Guldbollar, fyra ligatitlar och flera stora cuptitlar på meritlistan och representerade Sverige i VM 1974 och 1978.

Efter karriären spenderade den nu 65-årige Edström över 30 år som expertkommentator på Radiosporten. Han var med och kommenterade fram mängder av klassiska referat. Men ett av de mest klassiska kanske inte riktigt handlar om just sporten i sig.

Klassiskt ögonblick

Det var Fredrik Wikingsson och Filip Hammar i sitt program 100 Höjdare som tog upp klippet när Ralf Edström är expertkommentator i matchen mellan Sverige och Spanien 1988.

Den svenske fotbollsikonen verkar väldigt exaltera över matchen. Men är han kanske lite väl exalterad?

”Simson (kommentatorn reds anm.) lyckades här få tyst på Ralf och det blåstes för halvtid. Samtidigt, i Stockholm, satt Tommy Engstrand och svettades, eftersom han var ansvarig för Radiosportens sändningar den här dagen. Han hade varit ute och rest en del med Ralf genom åren och var kapabel att identifiera nyanserna i Ralfs fylla. Nu hörde han att Ralf hade passerat en kritisk gräns. När halvtidsvilan äntligen inträffade fick han sin första chans att konferera med Salamanca, så han lyfte på luren och krävde med kärva ordalag att Simson skulle ”hålla ordning” och ”lugna ner” den vidlyftige Ralf. Simson lovade att göra sitt bästa”, skriver Wikingsson och Hammar i boken 100 Höjdare om situationen.

Oavsett om Ralf hade tagit sig ett glas innan eller inte kan vi konstatera att det här är en riktig klassiker.

Och när Ralf Edström tvingades sluta som expertkommentator på grund av sina hälsoproblem tappade vi minst sagt en riktig profil i radion!

LÄS MER: Ralf Edström om karriärens största ögonblick: ”En otrolig känsla”

https://www.youtube.com/watch?v=xbpTUG3uTf8

Ralf Edström om karriärens största ögonblick: ”En otrolig känsla”