Den gången Danmarks mest hatade man frälste Sverige på Parken

Sverige och Danmark har många klassiska drabbningar i bagaget. Men den kanske mest ihågkomna skedde den 2 juni 2007. När en person förvandlades till Danmarks mest hatade man.

Sverige kvalificerade sig för EM 2008 i Schweiz/Österrike efter en stark insats i kvalet. Bland annat skulle landslaget ta en storslam mot Spanien på hemmaplan med 2-0  och hade till slut sex poängs marginal ner till tredjeplatsen. I gruppen hade Sverige även Danmark – och den 2 juni 2007 skulle lagen drabbas samman på Parken i Köpenhamn. Men det var inte på grund av spelet som matchen skulle hamna i fotbollsvärldens centrum.

Sverige gick upp i en 3-0 ledning redan efter 30 minuter – men danskarna ville annat, tog över matchen och kvitterade med kvarten kvar. Med fem minuter kvar, vid ställningen 3-3, skulle Sverige få straff. Christian Poulsen åkte ut för en eftersläng mot Markus Rosenberg – men bara sekunder senare rusade en dansk supporter in på planen i ett försök att nå den tyska domaren Herbert Fandel.

Skandalen var ett faktum. Spelet avbröts, Sverige tilldömdes segern med 3-0 och seglade vidare mot EM. Supportern? Han dömdes till att betala över 300 000 kronor i skadestånd och fick sex års avstängning från fotbollsläktarna. Och ”landsförrädaren”, som han kallats i Danmark, kommer för all framtid vara en del av fotbollshistorien. I alla fall den svenska.