De 12 bästa Premier League-värvningarna som nästan blev av.

Ännu en Premier League-säsong har tuffat igång igen. Silly season är därmed snart över och klubbägare, styrelser och tränarna har fått göra sitt bästa för att förstärka trupperna och bli ännu mer slagkraftiga under hösten. På det temat har vi listat de 12 bästa övergångarna som nästan blev av i Premier League-historien. Och det är inga dussinlirare som klubbarna har gått miste om…

12. Robert Lewandowski till Blackburn Rovers
Innan ”Lewangoalski” blev en av Europas bästa målgörare blev han erbjuden att spela i Blackburn så sent som 2010. Den då 21-årige anfallaren hade en prislapp på omkring 50 miljoner och skickades till förhandlingsbordet i Lancashireklubben för att sätta sitt bläck på pappret. Vad stoppade då denna helt otroliga affär?
Den redan klassiska Eyjafjallajökull. Vulkanaskan medförde att flyget inte fick lyfta eller landa, vilket i sin tur medförde att kontraktet inte kunde skrivas på. Moder Natur var inte på Blackburns sida denna gång kan man lugnt säga.

11. Zlatan Ibrahimovic till Arsenal
Mannen, myten och den levande legenden ”Ibra” har sedan starten spelat på sina egna villkor. Svensken blev som 16-åring erbjuden att åka till Arsenal där klubben ville smickra svensken att skriva på ett provspel genom att visa upp sin träningsanläggning, ett möte med A-lagsspelarna och en egen tröja med nummer 9 på.
När sedan Arsene Wenger frågade om han var intresserad av att provträna med klubben efter allt detta smicker, svarade svensken med det legendariska citatet ”Zlatan doesn’t do auditions” och flyttade några år efter till Ajax istället. Resten? Ja det vet ni.
zlatanFoto: Bildbyrån.

10. Robinho till Chelsea
Den talangfulla brassen var nära en övergång till ”The Blues” under år 2008. Chelsea hade till och med en tröja med ”Robinho” på deras hemsida. Istället valde brassen att skriva på för Manchester City, som erbjöd honom ett större och bättre kontrakt vilket ställde Chelsea i skamvrån.
Chelsea fick dock lite av sin revansch när Robinho i en intervju ”var glad över att komma till London” trots att han skrivit på för Manchester City. Men visst hade det varit en intressant laguppställning med Frank Lampard, Didier Drogba och Michael Ballack tillsammans med den talangfulla brassen.

9. Paul Gascoigne till Manchester United
Sir Alex Ferguson har erkänt i efterhand att han skarpt ångrar att han inte valde att värva Paul Gascoigne år 1988. 21-åringen hade under säsongen varit fantastisk och dragit till sig ögonen från både Tottenham och Manchester-klubben.
Länge såg det ut som att Gazza var nära att skriva på för United men när Tottenham slängde in ett hus åt föräldrarna valde han att att skriva på för Londonlaget. Vad lär man sig av detta? Släng in ett hus åt föräldrarna så är saken klar.

8. Andriy Shevchenko till West Ham
Innan floppen i Chelsea var Andriy en av världens skarpaste anfallare. 1995 hade han möjligheten att gå till West Ham och varför denna övergång inte blev av beskrivs bäst med hjälp av Harry Redknapps egna uttalande.
”Jag var i West Ham och Frank Lampard Sr blev kontaktad av några skumma snubbar från Ukraina, som ville att vi skulle kolla på två av deras spelare. Eftersom snubbarna kändes halvläskiga valde vi att kolla in dessa två spelare. En av dessa spelade för Barnets reserver och gjorde det vinnande målet i en match och vi blev erbjudna att värva honom för runt 13 miljoner kronor. Vi sa att det dock var för dyrt, och gick vidare i våra liv.” Spelaren som också gick vidare i livet var just Andriy Shevchenko.

7. Cristiano Ronaldo till Arsenal
Om Arsene Wenger har några som helst invändningar mot sin karriär i Arsenal skulle det nog kunna vara mot just denna övergång. 2003 hade klubben möjlighet att lösa en övergång med Cristiano Ronaldo och den 18-årige portugisen blev erbjuden både provträning och att han skulle få bära nummer 9.
Affären föll senare på att klubbarna inte kom överens om en övergånssumma för supertalangen. Denna övergånssumma hålls i dagsläget hemlig, men vi kan ju tänka oss att pengarna hade växt en aning med facit i hand.

6. Steven Gerrard till Chelsea
Ytterligare en ”nästan-värvning” av Roman Abramovichs Chelsea. När Liverpool-ikonen valde att lämna in en transferbegäran år 2005 ville Chelsea passa på att värva mittfältaren.
Efter denna transferbegäran fick Steven Gerrard dock snabbt kalla fötter och visade sin lojalitet till klubben genom att skriva på ett nytt kontrakt för klubben i hans hjärta. Men visst hade det varit oerhört attraktivt att se Lampard-Gerrard på ett innermittfält varje vecka i Premier League, oavsett vad dessa gjorde tillsammans i den engelska landslagströjan.

5. Eric Cantona till Sheffield Wednesday
Trevor Francis grämer sig nog fortfarande över detta missöde då han år 1991 hade säkrat ett provspel med den talangfulle fransmannen. Dåligt väder stoppade dock Cantona från att spela utomhus under denna sejour och Francis var inte helt övertygad om anfallarens förmåga. Tränaren bad fransmannen att stanna ytterligare en vecka för att visa hur bra han spelar på gräs.
Cantona vägrade denna förfrågan om att stanna kvar i klubben på provspel, då han inte kunde ta att han inte lyckats övertyga under den gångna veckan, och skrev senare på för Leeds istället. Resten är som man säger historia med fyra titlar med Manchester United.

4. Rivaldo till Bolton Wanderers
I början av 2000-talet var Bolton ett lyckosam Premier League-klubb med profilspelare som till exempel Jay-Jay Okocha, Youri Djorkaeff och Fernando Hierro. Men år 2004 var klubben nära att fixa den smått overkliga värvningen av Rivaldo som tidigare spelat i både Barcelona och Milan. Världsmästaren förklarade att:
”Jag vill ha utmaningen som Bolton kan ge mig och ta dem ut i Europaspelet för första gången. Det är en spännande tid”. Men istället för att förverkliga sina ord valde brassen att spela för den grekiska klubben Olympiacos.

3. Zinedine Zidane till Blackburn Rovers
En av de mest sanslösa historierna vad gäller ”tänk om-värvningarna” tillskrivs Real Madrid-tränaren och den forne storspelaren Zinedine Zidane. Kenny Daglish hade fått upp ögonen för fransmannen och ville värva honom i ett försök att försvara titeln.
Vad som senare kanske kan anses vara det största misstaget vad gäller transferfönstrets historia, är när Blackburns ägare Jack Walker snabbt svarade på sin tränares förfrågan med orden:
”Vad ska vi med honom till? Vi har ju Tim Sherwood.”. Aj.

2. Johan Cryuff till Leicester City
Även om Cryuff var lite i avslutningen av hans fantastiska karriär, hade det holländska fotbollsgeniet inte förlorat sin magi helt. 1982, och vid en ålder av 33 år var Cruyff trött på att spela fotboll på andra sidan atlanten och ville ha en sista utmaning i en mer konkurrenskraftig liga.
Leicester City hade då en muntlig överenskommelse med legendaren innan denne valde att skriva på för Levante i den spanska andra divisonen. Misslyckadet i den spanska klubben var kanske oväntat, och tänk vad han kunde bidragit med till ”The Foxes”.

maradonaFoto: Getty Images.

1. Diego Maradona till Sheffield United
En av de första som såg Maradonas potential utanför Sydamerika var Sheffieldbossen Harry Haslam under år 1978. ”The Blades” hade då kommit överens om en övergång med argentinaren och summan skulle vara 5 miljoner kronor. Ledningen i Sheffield United stoppade dock övergången med motiveringen att ”det inte var värt det”.
Helt klart en av de största ”tänk om-värvningarna” i fotbollshistorien. Vem vet vilken skada som Maradona kunde ha gjort mot klubbarna som besökte Bramall Lane.

LÄS MER: När David Beckham förbluffade alla med Premier Leagues mäktigaste mål någonsin.

Älskar du fotboll? Gilla Sportbibeln.